Your Cart

Kiinan kommunistinen puolue 100 vuotta – Huoli vangitun pastorin terveydestä

Kiinan kommunistinen puolue täytti 1. heinäkuuta 100 vuotta. Suuren juhlapäivän edellä aktivisteja ja uskonnollisia henkilöitä pidätettiin, asetettiin kotiarestiin, ja kuljetettiin pakkolomalle Kiinan syrjäseuduille poliisien valvonnassa. Valtiojohtoinen Kolme Itse -kirkko puolestaan järjesti Shanghaissa näyttelyn, jonka sanoma oli: ”Kristinusko rakastaa Puoluetta”. Samaan aikaan huoli kasvaa vangitun pastori Wang Yin terveydentilasta.

Satavuotisjuhlan edellä eri uskontojen edustajien edellytettiin juhlistavan päivää huolimatta siitä, että puolue on pidättänyt, kiduttanut ja surmannut lukemattomia eri uskontojen seuraajia.

Kiinan kommunistinen puolue perustettiin Shanghaissa 1. heinäkuuta 1921, ja siellä protestanttinen Kolme Itse -kirkko julkisti 25. kesäkuuta näyttelyn, jonka teema oli: ”Yksi sydän, yksi hyve, yksi polku: Kiinalainen kristinusko rakastaa puoluetta, maata ja sosialismia”.

Näyttelyssä kerrotaan kristityistä, jotka avustivat ensimmäisiä kommunisteja, ja kuinka joistakin heistä tuli kommunistisen puolueen jäseniä. Kertomatta tosin jäi, että monet heistä erotettiin myöhemmin puolueesta ja jopa teloitettiin.

Kuinka pastori Wang Yi voi?

Wang Yi vaimonsa Jiang Rongin kanssa.

Ankaran vainon kohteeksi joutuneen Early Rain -seurakunnan pastori Wang Yi kärsii parhaillaan vankilassa yhdeksän vuoden tuomiotaan ”yllyttämisestä valtion vallan heikentämiseen” ja ”laittomasta liiketoiminnasta”. Ennen pastoriksi ryhtymistään hän oli toiminut oikeustieteen professorina. Pastorina hän vaati rohkeasti ja julkisesti viranomaisia kunnioittamaan uskonnonvapautta.

Vuonna 2018 Wang Yi kirjoitti julkilausuman, jonka sadat kiinalaiset pastorit allekirjoittivat. Siinä kerrottiin kristillisestä uskosta ja vaadittiin loppua vainolle. Monet allekirjoittaneista pastoreista ovat sittemmin joutuneet pidätetyiksi.

Early Rain -seurakunta oli ollut painostuksen alaisena aiemminkin, mutta tilanne kärjistyi 9.12.2018. Tuona yönä ja sitä seuranneina päivinä poliisit pidättivät noin 150 seurakuntalaista ja sulkivat seurakunnan. Vuotta myöhemmin pidetyssä salaisessa oikeudenkäynnissä Wang Yille luettiin yhdeksän vuoden tuomio.

Wang Yin perheen tai hänen asianajajansa ei ole sallittu vierailla hänen luonaan vankilassa. Hänen vaimonsa ja poikansa ovat jatkuvassa viranomaisten tarkkailussa, ja poliisit muun muassa kuljettavat hänen poikansa päivittäin kouluun ja sieltä takaisin kotiin.

Wang Yi kuvattuna vankilassa. Kuva: ChinaAid

Wang Yitä pidetään Chengdun Jintangin vankilassa. Äskettäin vankilan viranomaiset väittivät, että: ”Wang Yi voi erittäin hyvin… hän lukee päivittäin ja kuntoilee.”

ChinaAidin lähteiden mukaan tämä ei pidä paikkaansa. ”Näyttää siltä, että pastori Wang Yitä kohdellaan erittäin huonosti vankilassa juuri nyt”, ChinaAidin johtaja, tri Bob Fu kertoo. ”Wang Yin perheelle ja seurakunnalle on ilmeisesti valehdeltu. Pastori Wang Yitä pidetään eristyssellissä, jossa kaksi muuta vankia vahtivat häntä.”

ChinaAidin lähteet kertovat, että pastorilta on evätty sairaanhoito ja syötäväkseen hän saa jopa pilaantunutta ruokaa. Bob Fun mukaan on mahdollista, että viranomaiset yrittävät tuhota pastorin terveyden. Rukoilethan pastori Wang Yin ja hänen perheensä puolesta! Voit myös lähettää pastorille rohkaisevan tervehdyksesi oheiseen osoitteeseen.

Lähteet: ChinaAid, Bitter Winter, Christian Solidarity Worldwide

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print