Kun Kiinan viranomaiset yrittivät poistaa ristin Huzhen-kirkon katolta Zhejiangin provinssissa toukokuussa, siitä seurasi heille pr-katastrofi. Vihaiset kristityt kääntyivät sosiaalisen median puoleen ja julkaisivat kerta toisensa perään kuvaa palavasta rististä, jota ”pahat” viranomaiset roikottivat nosturissa. Viranomaisten vastaus tuli vasta viikkoja myöhemmin ja selitystä pidettiin hädin tuskin mahdollisena. Viranomaisten valtiojohtoisessa Zhejiang Daily-lehdessä julkaiseman raportin mukaan risti oli vaarallisen lähellä ukkosenjohdatinta ja sisälsi sähköjohtoja. Raportin mukaan risti oli syttynyt itsestään tuleen.
Viime kuukausina kiihtyneen kampanjan puitteissa on nyt poistettu yli 1200 ristiä. Samaan aikaan Kiinan kristittyjen vastustus on käynyt äänekkäämmäksi ja rohkeammaksi. Heinäkuussa Zhejiangin kristityt käynnistivät ”turvallisen ja väkivallattoman tottelemattomuusliikkeen” valmistamalla puisia ristejä kodeissaan. ”Huomenna näette ristejä kaikkialla Zhejiangissa”, sanoi Isä Chen, Sichuanin katolisen seminaarin opettaja.
Aiemmin hiljaa pysytelleet katoliset ja protestanttiset ryhmät ovat viime viikkoina julkaisseet toinen toisensa perään vahvasanaisempia lausuntoja, joissa viranomaisten toimet tuomitaan. Heinäkuun 27. päivä julkaistussa avoimessa kirjeessä piispa Zhu Weifang Wengzhousta kehottaa, että ”kiinalaiset katoliset ja oikeudentajuiset ihmiset eivät pysyisi hiljaa, vaan huutaisivat yhdessä”.
Viranomaisten vastaus on ollut uhkailla papistoa ja maallikoita vankilatuomioilla, jos he eivät pysy hiljaa. ”Ihmiset pelkäävät, mutta he ovat päättäneet olla vaikenematta”, kertoi nimettömänä esiintyvä lakimies.
Viranomaiset ovat myös pyrkineet paikkaamaan heikentyneitä välejä järjestämällä Wenzhoussa tapaamisia papiston kanssa ja lähettämällä propagandaryhmiä pitämään seminaareja, joissa ristien poistoa puolustellaan. Samaan aikaan valtiojohtoinen lehdistö Zhejiangissa kirjoittaa, että mikään uskonto ei saisi olla lain ulkopuolella. Viranomaiset ovat sanoneet, että kaikki rakennukset, olivat ne sitten kristittyjen, buddhalaisten tai muiden, poistetaan jos ne rikkovat rakennusmääräyksiä. Viranomaisten väite siitä, että kristillisiä rakennuksia kohdeltaisiin samoin kuin muita kuitenkin murtuu, kun he poistavat ristejä kirkoista, jotka ovat virallisesti hyväksyttyjä, sanoo Fenggang Yang, yhdysvaltalaisen Purdue-yliopiston Uskonnon ja kiinalaisen yhteiskunnan keskuksen johtaja. Mikään muu ryhmä ei ole myöskään valittanut vastaavaa kohdistuneen heihin. Lisäksi 22. heinäkuuta viranomaiset tuhosivat ristin Yongqjangin kristillisestä kirkosta, vaikka Wenzhoun paikallishallinto oli aiemmin kehunut kirkon olevan esimerkillinen rakennus.
China Aid –järjestön perustaja ja johtaja Bob Fu on myös kommentoinut lisääntyvää vainoa. ”Tämä on ensimmäinen kerta Kiinan modernin kirkon historiassa, että katoliset ja protestantit, virallisesti hyväksytyt seurakunnat ja rekisteröimättömät kotiseurakunnat yhdistävät voimansa vainoa ja ihmisoikeusloukkauksia vastaan,” Fu sanoi. ”Rukoilemme Kiinaan rauhallista muutosta kohti oikeudenmukaisuutta ja rakkautta.”
– China Aid