Your Cart

Islamin hylkääminen ei enää rikos Sudanissa

Sudan on kumonnut islamin hylkäämistä koskevan lain. Päätös on valtava askel kohti uutta, ihmisoikeuksia kunnioittavaa Sudania.

Lain ollessa voimassa islamin hylkäämisestä voitiin antaa kuolemanrangaistus. Vuonna 2014 Mariam Ibrahim tuomittiin kuolemaan, kun hän meni naimisiin kristityn miehen kanssa.

Mariamin isä oli muslimi, mutta äiti kristitty. Hän itse oli kokenut olevansa kristitty koko elämänsä, mutta muslimi-isänsä vuoksi hänen katsottiin luopuneen islamista.

Islamilaisen lain mukaan musliminainen ei voi mennä naimisiin ei-muslimimiehen kanssa. Mariam pidätettiin, kun yksi hänen sukulaisistaan väitti hänen syyllistyneen aviorikokseen kristityn miehen kanssa naimisiin menonsa vuoksi.

Mariam Ibrahim ja hänen miehensä Daniel Wan.

Oikeus määräsi Mariamin hylkäämään kristillisen uskonsa, mutta hän ei suostunut siihen. Mariam synnytti pariskunnan esikoisen vankilassa, ja lopulta kansainvälisen kritiikin saattelemana hänet vapautettiin. Mariam pakeni Sudanista sen jälkeen Italian viranomaisten järjestämällä lennolla.

”Me kumoamme kaikki ihmisoikeuksia loukkaavat lait”, julisti Sudanin oikeusministeri Nasr al-Din Abdel-Bari.

”Tämä on erinomainen uutinen ja merkittävä askel kohti uskonnonvapautta maassa, jossa kristityt kohtasivat jatkuvaa vainoa”, sanoi Release Internationalin johtaja Paul Robinson.

Vastustusta on odotettavissa ja äärimuslimit voivat iskeä takaisin. Oma-ehtoisessa maanpaossa Turkissa elävä sudanilainen islamilainen johtaja Abdel-Hay Youssef onkin jo ehtinyt kutsua lakimuutosta ”hyveiden vastaiseksi sodaksi” ja vaatinut armeijaa puuttumaan tilanteeseen sekä ”puolustamaan Allahin lakia”. Rukoile, että vapaus voittaa, ja että kristityillä on vahvempi ääni uuden hallinnon alaisuudessa.

Lähteet: Release International, BBC, Barnabas Fund

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print