Your Cart

Indonesiassa kristityillä ristiriitainen joulu

Naapurit protestoivat osoittavat mieltään rukoushuoneen ulkopuolella poliisien keskustellessa pastorin kanssa.

Joulu on jäänyt taakse, mutta paikoitellen tietoja sen sujumisesta maailmalla tulee vasta jälkeenpäin, kuten nyt Indonesiasta. Toisaalla Indonesiassa maan presidentti osallistui kristilliseen joulujuhlaan, mutta kolmessa kaupungissa muualla Indonesiassa kristittyjä estettiin viettämästä joulua yhdessä.

Lebakin hallintoalueella lähellä Jakartaa alueen johtaja kielsi kristittyjä kokoontumasta paikallisen kaupan tiloihin viettämään joulua, kuten he olivat suunnitelleet.

Iti Octavia Jayabaya on ollut Lebakin johtaja vuodesta 2014. Hän määräsi, että kauppaa ei saisi käyttää kristittyjen kokoontumistilana, sillä sitä ei ole virallisesti luokiteltu sellaiseksi.

Hän vaati kristittyjä viettämään joulujumalanpalveluksensa virallisesti rekisteröidyssä kirkossa, 20 kilometrin päässä olevassa Rangkasbitungin kaupungissa.

Kristityt vastasivat, että kaupunki on liian kaukana, jotta he voisivat mennä sinne. Vastauksessaan johtaja käski kristittyjä hankkimaan luvan rukoushuoneen rakentamiseksi omaan kaupunkiinsa.

Ongelma piileekin juuri siinä: kristittyjen on äärimmäisen vaikea saada rakennuslupaa rukoushuoneille. Itse asiassa kristityt olivat maaliskuussa 2019 anoneet lupaa rakentaa rukoushuoneen kaupan lähistölle, mutta lupaa ei heltynyt.

Indonesialainen ihmisoikeusjärjestö Setara otti kantaa tapahtuneeseen. Järjestö totesi, että kielto osoitti halveksuntaa vähemmistöryhmää kohtaan.

Naapureita kristityn kodin ulkopuolella estämässä muita kristittyjä pääsemästä taloon joulujuhlaa varten. Kuva: Morning Star News

Niin ikään lähellä Jakartaa, Cilebut Baratissa, kristityt kohtasivat vastustusta noin 20 kaupunkilaiselta, kun he yrittivät kokoontua joulun viettoon erään seurakuntalaisen kotiin. Muslimikyläläiset kokoontuivat kodin edustalle eivätkä päästäneet kristittyjä sisälle. Paikalla olleet poliisit ja sotilaat eivät puuttuneet tilanteeseen.

Samoin kävi kristityille Pohjois-Sulawesin saarella sijaitsevassa Buyat Selatanin kylässä: kyläläiset eivät antaneet heidän viettää joulua yhdessä, koska kotia ei oltu rekisteröity seurakunnaksi.

Jotta rukoushuone voitaisiin rekisteröidä, seurakunnassa pitäisi olla vähintään 90 jäsentä ja hakemukseen pitäisi saada suostumus 60:ltä naapuruston kotitaloudelta, jotka edustavat eri uskontoa. Jos kristityt onnistuvat saamaan luvan ääri-islamilaiset ryhmät usein uhkailevat ja painostavat kristittyjä, jotka yrittävät kokoontua, tai saavat uhkailuillaan viranomaiset perumaan luvan.

Setara-järjestön tilastot osoittavat, että vuoden 2018 jälkeen on tapahtunut 298 tilannetta, joissa kristittyjä on estetty kokoontumasta.

Vain vähän matkan päässä Cilebut Baratista, Bokorissa, Indonesian presidentti Joko Widodo, joka on muslimi, teki historiallisen yllätysvierailun kahteen kirkkoon. Yhdessä seurakunnassa puhuessaan hän toivoi rauhaa eri uskontojen välille.

Lähteet: Morning Star News, Asianews

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print