Pakistanilainen ministeri on vaatinut Facebookia ja Twitteriä poistamaan islamia tai Muhammedia loukkaavaksi koetut sisällöt.
Sisäministeri Nisar Ali Khanin mukaan sosiaalisen median kanavat joudutaan pysyvästi estämään, jos ne eivät suostu yhteistyöhön Pakistanin viranomaisten kanssa. Pakistan on esittänyt vastaavia valituksia Facebookista aiemminkin. Vuonna 2010 Facebookiin pääsy estettiin väliaikaisesti vastauksena kilpailulle, jossa Facebookin käyttäjiä kehotettiin julkaisemaan karikatyyrejä islamin profeetasta.
Aiemmin tässä kuussa Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif sanoi, että islamin herjaaminen on ”anteeksiantamaton rikos” ja määräsi viranomaiset pidättämään sen kaltaista sisältöä julkaisevat henkilöt.
Pakistanin jumalanpilkkalakeja käytetään usein väärin ja kostona henkilökohtaisesta kaunasta. Erityisen haavoittuvia jumalanpilkkalakien väärinkäytölle ovat uskonnolliset vähemmistöt, kuten kristityt. Asia Bibi odottaa parhaillaan jumalanpilkasta langetetun kuolemantuomionsa käsittelyä korkeimmassa oikeudessa. Luku- ja kirjoitustaidoton 16-vuotias Nabeel Masih, kristitty, on puolestaan ollut pidätettynä viime syyskuusta saakka, kun hänen väitettiin herjanneen islamia ”tykkäämällä” ja jakamalla Facebookissa kuvaa, joka oli epäkunnioittava Mekassa sijaitsevaa muslimeille pyhää Kaabaa kohtaan. Kuukausi sitten häneltä evättiin vapaaksi pääsy takuita vastaan, vaikka hän on alaikäinen. Hänen asianajajansa kertoo, että heitä on uhkailtu.
Kristityt muodostavat 4 prosenttia Pakistanin väestöstä, mutta jumalanpilkkasyytteistä puolet kohdistuvat kristittyihin.
Viranomaisten äkillistä kiinnostusta asiaa kohtaan voi selittää ensi vuonna tulossa olevat vaalit. Jumalanpilkkalakeja on käytetty myös nujertamaan poliittista vastustusta. Tammikuussa useita aktivisteja ”katosi” ja vapauduttuaan he pakenivat maasta. Heitä syytettiin herjaavan materiaalin julkaisemisesta muun muassa Facebookissa, mutta heitä vastaan ei nostettu virallisia syytteitä.
Lähde: World Watch Monitor