Your Cart

Egypti: Vainoista kertonut kristitty vapaaksi toistaiseksi

Ramy Kamel. Kuva: Coptic Solidarity

Egyptin viranomaiset ovat vapauttaneet koptiaktivisti Ramy Kamelin 8. tammikuuta. Hän ehti olla kaksi vuotta pidätettynä odottamassa oikeudenkäyntiään.

Ramy Kamel pidätettiin marraskuussa 2019, sillä journalistina ja ihmisoikeusaktivistina hän oli kertonut Egyptin koptikristittyihin kohdistuvasta vainosta ja syrjinnästä.

Egyptin koptikristityt joutuvat usein syytetyiksi islamin herjaamisesta, heidän kimppuunsa hyökätään, heitä siepataan, kiristetään, ja kristittyihin naisiin kohdistuu seksuaalista väkivaltaa. Joukkohyökkäyksiä kirkkoihin on myös tapahtunut. Kristinuskoon islamista kääntyneiden egyptiläisten tilanne on sitäkin heikompi.

Ramy Kamel on osa yhä harvalukuisemmaksi käyvää joukkoa, jotka kertovat Egyptissä tapahtuvista ihmisoikeusloukkauksista ja väärinkäytöksistä.

Alun perin Ramy pidätettiin kahdesta rikoksesta syytettynä. Ensimmäisen syytteen mukaan hänen väitettiin levittäneen valheellista tietoa, kun hän jakoi videoita, joista kävi ilmi, kuinka Egyptin kirkkoihin suoritettiin joukolla hyökkäyksiä. Toisen syytteen mukaan hän sai ulkomaista rahoitusta, sillä hän oli tehnyt työtä YK:n Vähemmistöasioiden foorumille. Hänen oli ollut tarkoitus puhua siellä Egyptin kristittyjen kohtaamista haasteista.

Presidentti Sisin valtakaudella Egyptin ihmisoikeustilanne on heikentynyt huomattavasti. Ongelmista puhuvia rangaistaan. Tällä hetkellä Egypti on maailman lehdistönvapausindeksissä sijalla 166, kun listattuja maita on kaikkiaan 180.

Viime vuonna Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestö varoitti, että: ”Egyptin hallinto kiistää ja vääristelee totuutta Egyptin ihmisoikeuskriisistä, huolimatta ongelman laajuudesta.”

Joulukuussa vapautettiin 22 kuukautta pidätettynä ollut koptikristitty Patrick Zaki. Hänen oikeudenkäyntinsä on määrä alkaa 1. helmikuuta. Patrickin syytetään levittäneen valheellisia tietoja, kun hän kirjoitti artikkelin, jossa hän kertoi itse koptikristittynä kohtaamastaan syrjinnästä.

Egyptissä ei ole käytössä samankaltaista jumalanpilkkalakia kuin Pakistanissa, mutta sielläkin kristityt ovat haavoittuvaisia valheellisten syytösten edessä.

Näin kävi Abanoubille, jonka kylän johtaja palkkasi vartijaksi. Muutama päivä sen jälkeen, kun Abanoubilla ja kylän johtajalla oli ollut kiistaa vuorotyöstä, joku murtautui Abanoubin Facebook-tilille ja julkaisi siellä kuvan lampaasta ja Mohammedista. Kuvasta repesi raivo. Väkijoukko halusi polttaa Abanoubin kodin ja tappaa hänen poikansa. Abanoub on nyt ollut vangittuna islamin herjaamisesta syytettynä lähes kaksi ja puoli vuotta, eikä ole tietoa, milloin hänet vapautetaan.

Lähde: International Christian Concern

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print