Bishoy Garas (24) tuomittiin syyskuussa 2012 kuudeksi vuodeksi vankilaan islamin, silloisen presidentti Mursin ja muslimisheikin sisaren loukkaamisesta. Syytteiden pohjana oli hänen nimellään Facebookiin avattu tili ja siellä tehty julkaisu.
Garas huomasi tapahtuneen heti seuraavana päivänä, varoitti siitä omalla Facebook-sivullaan ja ilmoitti internetpoliisille, pyytäen heitä tutkimaan asiaa. Hänet tuomittiin, vaikka tekaistun sivun tekijä löytyi ja tämä tunnusti. Myös internetpoliisi totesi tutkimustensa jälkeen Garasin olevan viaton.
Seurasi 38 kuukautta vankeutta kahdessa vankilassa ja eri pidätyskeskuksissa. Kairon vetoomustuomioistuin kumosi 25. heinäkuuta Garasin saaman tuomion, mutta viranomaisten viivyttelyn vuoksi hän pääsi vankilasta vasta 9. lokakuuta.
Tuomion myötä Garas menetti työnsä esikoulun opettajana. Vaikka hän on nyt vapaa, hän ei voi mennä kotiin vanhempiensa luo ääri-islamistien vastustuksen ja uhkailujen vuoksi. Oikeudelta on haettu syytteiden täydellistä perumista, jotta Garas saisi työnsä takaisin. Tapauksen ”herkkyyden” vuoksi tuomari on kuitenkin kerta toisensa jälkeen lykännyt päätöksensä antamista. Edellinen oikeudenkäynti pidettiin 14. marraskuuta ja seuraavaksi päivämääräksi on kerrottu 13.2.2016. Garasin asianajaja Magdy Farouk Saeed on varma, että seuraavassa käsittelyssä syytteet perutaan: ”Tuomari päättää Bishoyn hyväksi, se on aivan selvä.”
Mitä Bishoylla on sanottavana koettelemuksestaan? ”Kolme vuotta ja kaksi kuukautta vankilassa […] Vaikka en ollut tehnyt mitään väärää, en rikosta!”
Alku oli vaikeaa. “Aluksi kävin läpi hyvin vaikean ajan. Tunsin toivottomuutta. Kysyin Jumalalta, miksi Hän teki minulle näin. Ainoa lohtuni oli Raamattu. Ja se todella toimi!”
“Vankilassa vietetty aika veti minut todella lähelle Jumalaa. Se oli kuin retriitti minulle Hänen kanssaan”, kertoo Bishoy. ”Huolimatta vakavista syytteistä minua vastaan, näin Jumalan käden toimivan kaikessa. Jopa toiset vangit sekä Wadi-el-Gedidin että Minyan vankiloissa olivat ystävällisiä minulle. He näkivät, että minua kohdeltiin epäoikeudenmukaisesti.”
“Kiitos Jumalalle kaikesta. Alistumme Hänen tahtoonsa, joka kääntää kaiken hyväksi”, Bishoy päättää.