Your Cart

Egypti – Ei oikeutta kopti-isoäidille, joka riisuttiin alasti ja jota marssitettiin pitkin katuja

Egypti – Ei oikeutta kopti-isoäidille, joka riisuttiin alasti ja jota marssitettiin pitkin katuja

Souad Thabet ja koptipiispa Makarius. Kuva: Watani

Souad Thabetia ”rangaistiin” Egyptissä toukokuussa 2016 suhteesta, joka hänen pojallaan väitettiin olleen musliminaisen kanssa. Nyt hänen pahoinpitelijänsä on todettu syyttömiksi.

Toukokuun 20. päivä vuonna 2016 alkoi tavanomaisesti Karam Abu Omairin kylässä, Ylä-Egyptin Minyan kuvernoraatissa. Yhtäkkiä noin 300 vihaisen muslimin joukko piiritti paikallisten koptikristittyjen kodit. He sytyttivät useita koteja palamaan ja vaativat, että kristittyjen tulee lähteä kylästä – tai muuten…

Väkijoukko tutki koteja ja pelotteli kristittyjä. He etsivät yhtä tiettyä henkilöä: 70-vuotiasta Souad Thabet -nimistä naista. Rouva Thabetin piileskely-yritykset epäonnistuivat. Hänet löydettiin, riisuttiin alasti ja häntä marssitettiin pitkin Karam Abu Omairin kylän katuja, joiden varsilla seisovat ihmiset herjasivat ja uhkailivat häntä. Myös hänen kotinsa poltettiin.

Mitä Souad oli tehnyt raivostuttaakseen heidät? Hänen poikansa väitettiin olevan suhteessa samassa kylässä asuvan musliminaisen kanssa, joka oli pojan entisen liikekumppanin vaimo. Sekä poika että nainen kiistivät huhun todenperäisyyden.

Souadin kohtelusta nousi Egyptissä skandaali, sillä iäkkäämpien ihmisten arvostamista pidetään tärkeänä. Jopa presidentti Abdel Fattah al-Sisi esiintyi televisiossa ja sanoi: ”Jokaista, joka loukkasi Souadia, olipa heitä kuinka monta hyvänsä, tullaan rankaisemaan.” Sen lisäksi hän kuitenkin sanoi tulkinnanvaraisesti myös toivovansa, ettei koptinainen olisi ”liian raivoissaan”. Souad vastasi presidentille epäsuorasti ollessaan itse tiedotusvälineiden edessä kirkkonsa piispan kanssa, ja sanoi olevansa kristittynä valmis antamaan anteeksi. Lisäksi hän jatkoi, ettei se kuitenkaan tarkoita, etteikö oikeuden pitäisi hoitaa tehtävänsä.

Vain kolme miestä haastettiin lopulta oikeuteen tapauksen johdosta. He olivat Nazeer Ishaq Ahmed Abdel-Hafez, Abdel-Moneim Ishaq Ahmed Abdel-Hafez ja Ishaq Ahmed Abdel-Hafez (Souadin pojan rakastajattareksi väitetyn naisen aviomies, aviomiehen isä ja aviomiehen veli). Tuomari toisensa perään jääväsi itsensä asian käsittelystä ja oikeudenkäyntejä lykättiin ja siirreltiin eri oikeusasteisiin. Lopulta 11. tammikuuta 2020 syytetyt, jotka olivat kadonneet, tuomittiin poissaolevina kymmeneksi vuodeksi vankeuteen Minyan rikosoikeudessa.

Souad oli tuomioon tyytyväinen, mutta tarina ei päättynyt siihen. Tuomittu kolmikko antautui sillä ehdolla, että he saisivat uuden oikeudenkäynnin. Oikeudenkäynti pidettiin viikko ennen joulua, ja siinä miehet julistettiin syyttömiksi.

Egyptin yleisen syyttäjän kerrotaan nyt pohtivan keinoja valittaa päätöksestä, kunhan sen perustelut julkaistaan.

”Jätän asiani Jumalan käsiin, Hän tuo minulle oikeutta”, totesi Souad Thabet päätöksestä kuultuaan.

Lähteet: Bitter Winter, Christian Solidarity Worldwide

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print