Your Cart

Asianajaja, pastori vapautettu vankilasta Kiinassa

Kiinan viranomaiset ovat vapauttaneet kaksi laajalti tunnettua vankia: asianajaja Zhang Kain ja pastori Gu Yuesen.

Zhang Kai – Kuva China Aid

Ihmisoikeusasianajaja Zhang Kai vapautettiin 23. maaliskuuta. Hänet pidätettiin elokuussa 2015. Lukuisiin syytteisiin kuului mm. yleisen järjestyksen häiritseminen, varastaminen ja vakoilu. Häntä pidettiin mustassa vankilassa, kunnes 25. helmikuuta hän esiintyi televisioidussa tunnustuksessa, jossa myönsi syyllistyneensä yleisen järjestyksen häiritsemiseen, valtion turvallisuuden vaarantamiseen ja epäammattimaiseen käytökseen. Tunnustuksen jälkeen hänet pidätettiin virallisesti.

Zhang on palannut kotiinsa Sisä-Mongoliaan. Toistaiseksi ei tiedetä mitkä vapautuksen ehdot ovat. Zhang kiittää kaikkia häntä kohtaan huolta ilmaisseita ja perhettään auttaneita.

 

 

Gu Yuese

Kiinan suurimman kirkon pastori Gu Yuese otettiin kiinni tammikuussa ja hänet pidätettiin virallisesti helmikuussa. Gu oli vastustanut julkisesti ristien poistoa Zhejiangin kirkkojen katoilta. Pidätyksen aikoihin hänet erotettiin papin tehtävästään. Virallisesti Guta syytettiin kavalluksesta. Nyt, 31. maaliskuuta, hänet on vapautettu vankilasta, mutta hän on kotiarestissa.

Sekä Zhang Kain että Gu Yuesen vapautukset osuivat samaan aikaan, kun Kiinan presidentti Xi Jinping matkusti Yhdysvaltoihin ydinturvallisuushuippukokoukseen. Kokouksen yhteydessä Xi tapasi presidentti Barack Obaman. Ennen Xin vierailua Obamaa oli pyydetty vaatimaan muiden muassa Zhang Kain vapauttamista.

Christian Solidarity Worldwide, ChinaAid, The Washington Post

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print