Your Cart

Yli 100 pastoria vangittu Vietnamissa – evankeliumi etenee silti

Nämä vietnamilaiset kristityt livahtivat yön turvin halki viidakon tähän luolaan salaiseen konferenssiin. Kuva: Marttyyrien Ääni

Vietnamin Keskiylängöillä työtä tekevä Christian Aid Mission -järjestö kertoo, että ainakin 108 pastoria on tällä hetkellä vangittuna tai pidätettynä Keskiylängön alueella, koska he kieltäytyvät sulkemasta itsenäisesti toimivia seurakuntiaan ja liittymästä virallisesti tunnustettuun kirkkoon.

Viimeisen kymmenen kuukauden aikana 66 Keskiylängön seurakuntien pastoria pakeni vainoja Kambodzaan ja Thaimaahan. Heidät kuitenkin pakotettiin palaamaan Vietnamiin, jossa yhteydessä heidät on pidätetty eikä heidän olinpaikastaan ole tietoa. Heidän lisäkseen vankilassa on 42 pastoria, vaikka heidän vuonna 2001 saamansa 15 vuoden vankeustuomiot ovat jo päättyneet.

Viranomaiset olivat hakanneet ja/tai uhanneet vangita pastorit, elleivät he suostu luopumaan omista seurakunnistaan ja liittymään viralliseen kirkkoon, kertoo alueella työtä johtava Su. Erään itsenäisen seurakunnan jäsenmäärä on 3000, mutta heitä vaadittiin tapaamaan kirkossa, jonne mahtuu vain 500 henkilöä. Viranomaisten mielestä seurakunnissa ei tule olla yli 500 jäsentä.

Su on itsekin ollut vankilassa, yhteensä yli 7 vuotta, vuosien 1975 ja 1985 välillä. ”Jos et tottele tarkasti sääntöjä, he voivat laittaa myrkkyä ruokaasi”, Su kertoo. ”Niinpä maistat vähän, ja jos tuntuu jotain tai tekee mieli oksentaa, lopetat syömisen. Muutamat ovat kuolleet.”

Rekisteröidyt seurakunnat eivät saa kokoontua pienemmissä ryhmissä, joten lasten pyhäkouluja ja nuorten kokoontumisia ei voida järjestää, seurakunta saa kokoontua vain kokonaisuudessaan. Myös ehtoollinen ja kolehti ovat kiellettyjä ja poliisit valvovat saarnoja varmistaakseen, että mitään kommunismin vastaista ei sanota.

Evankeliumi menee kuitenkin eteenpäin eri keinoin. Pastoreita tuodaan pienissä ryhmissä kaupunkeihin koulutukseen, joten paikallisviranomaiset eivät tiedä missä he ovat olleet. Uskovat tapaavat myös salaa, vuorotellen eri kodeissa ja kylissä.

Lähde: Christian Aid Mission

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print