Your Cart

VOM Siskot – Jumala otti käyttöönsä Seon raskaat kokemukset

18.12.2023

Rouva Seo syntyi Namphossa, Pohjois-Koreassa 1960-luvulla. Vartuttuaan Seo tutustui mielenkiintoiseen mieheen, jonka kanssa meni naimisiin. Seolla ja hänen miehellään oli onnellinen avioliitto. He saivat kaksi poikaa.

Seolla oli erinomainen ja harvinainen tilaisuus kuulla ja lukea Pohjois-Korean ulkopuolisesta maailmasta. Hänen miehensä oli lukenut maailmanluokan kirjallisuutta ja kuunteli eteläkorealaisia radio-ohjelmia. Hän oli aina halunnut vierailla Etelä-Koreassa. Perhe osti TV:n ja he alkoivat seurata eteläkorealaisia saippuaoopperoita. Koko perhe kaipasi päästä pois Pohjois-Koreasta.

Pian sen jälkeen Seon miehen terveys alkoi reistailla ja lopulta hän kuoli. Seo yritti elättää perhettään myyden auton varaosia torilla. Se ei ollut pienelle naiselle helppoa. Hän sai aivohalvauksen ja puolet hänen kehostaan halvaantui. Myöhemmin hän ymmärsi, että sairastuminen johtui hänen liiallisesta työnteostaan. Hän joutui jatkuvasti kantamaan fyysisesti ja henkisesti raskaita taakkoja miehensä kuoleman jälkeen.

Seo makasi sairasvuoteella ja hänen poikansa joutuivat töihin elättääkseen perheen. Myöhemmin, kun vanhempi poika meni naimisiin, Seo asui hetken aikaa hänen ja miniänsä kanssa. Hän ei kuitenkaan halunnut olla heille taakaksi, joten hän alkoi suunnitella lähtöä Kiinaan. Nuorempi poika lähti saattamaan äitiään Kiinan puolelle.

Vankilakokemus oli suuri häpeä

He saivat yhteyden han-kiinalaiseen mieheen, jonka piti auttaa heitä eteenpäin. Kesken kaiken poliisi tuli paikalle ja Seo ja hänen poikansa napattiin kiinni. He jäivät kiinni Dandongissa ja heidät lähetettiin vankilaan Pohjois-Korean puolelle Sinuijun kaupunkiin.

Seosta tuntui kuin hänen elämänsä olisi pysähtynyt. Vankilaan joutuminen oli suuri häpeä. Selli oli karmea. Vangit istuivat kylmällä betonilattialla edessään pieni riisikupponen. Monet kärsivät vatsavaivoista, koska ruokaa oli vähän ja se oli yksipuolista. Jotkut itkivät.

Kun Seo päätyi vankilaan, hänellä ei ollut edes vaihtovaatteita. Samassa sellissä oli 19 naista. Vartijat tutkivat naiset ja heidän vaatteensa läpikotaisin naisten seisoessa ilkosillaan heidän edessään. Se oli järkyttävää. Seo ei ollut koskaan ennen ollut vankilassa, eikä häntä ollut koskaan nöyryytetty ja kohdeltu niin häpeällisesti. Lopulta Seon vanhempi poika sai lahjuksillaan ostettua äitinsä ja veljensä vapaiksi vankilasta.

Elämää siepattuna Kiinassa

Vuoden 2010 tammikuussa koko perhekunta päätti yrittää uudestaan ulos maasta. Seo ei kestänyt ajatustakaan jäädä Pohjois-Koreaan, missä elämä on pimeyttä vailla toivoa. He päättivät loikata eri aikoina, jotta heidän olisi helpompi paeta.

Seolla ei ollut paikkaa, minne mennä Kiinan puolella, joten hän päätyi saman han-kiinalaisen miehen luo, jonka olisi pitänyt auttaa heitä edelliselläkin kerralla. Mies vei hänet kotiinsa, jossa oli kolme lasta, eikä päästänyt häntä enää ulos talosta. Seo yritti paeta kahdesti, mutta epäonnistui. Hän itki katkerasti, kun kiinalainen mies sai hänet kiinni kummallakin kerralla. Seo yritti vain selviytyä, sillä hän ei kestänyt ajatusta palata enää kotimaahansa.

Mies oli kuitenkin tehnyt jotain rötöksiä, minkä tähden poliisi jahtasi häntä. Kun mies lähti poliisia pakoon, Seo oivalsi, että siinä oli hänen tilaisuutensa. Hän sulki talon oven takanaan ja ryntäsi Yanjiin lähtevään linja-autoon. Siellä hän etsi välittäjän, joka auttoi hänet lähtemään Etelä-Koreaan.

Uusi elämä alkaa

Kun Seo lopulta pääsi Etelä-Koreaan hän päätyi vastaanottokeskukseen. Siellä oli mahdollisuus valita mistä uskonnosta oli kiinnostunut. Seo ei siihen aikaan tiennyt mitään Jumalasta eikä kristinuskosta. Hän päätti osallistua Marttyyrien Äänen raamattukouluun. Kun se oli käyty, hän osallistui maanalaisen yliopiston tunneille. Vähitellen Seo alkoi ymmärtää, mistä on kysymys. Hän tajusi, että hän itse on syntinen ja tarvitsee Jumalan armoa ja pelastusta.

Aikaisemmin Seo sanoo usein miettineensä, miksi hänellä on ollut vaikeita koettelemuksia. Vähitellen hän alkoi nähdä asioita toisenlaisesta näkökulmasta. Ehkä Jumala valmisti häntä, jotta hänen kokemustensa kautta hän voisi auttaa muita pohjoiskorealaisia naisia, joista monet ovat tai ovat olleet yhtä lailla vaikeissa tilanteissa kuin hänkin.

Oivallus oli suuri, kun hän ymmärsi, että Jumala voi ottaa käyttöönsä hänen heikkoutensa ja raskaat kokemuksensa. Se sai Seon haluamaan oppia tuntemaan enemmän Jumalaa.

KUUNTELE:

Rouva Seon todistus Radio Patmoksesta tiistaina 19.12. klo 18.15 tai sunnuntaina klo 15.45. Ohjelma lisätään myös ohjelma-arkistoomme: marttyyrienaani.fi/vom-siskot-ohjelmat

TULE MUKAAN:

 VOM Siskot Vartti Vainotuille LIVE-rukoushetki on Facebookissa ja YouTubessa tiistaina 19.12. klo 18 alkaen. Tule mukaan rukoilemaan!

Tervetuloa kaikki siskot Marttyyrien Äänen omaan ”Marttyyrien Ääni VOM Siskot” -ryhmään Facebookissa.

Marttyyrien Ääni tukee Pohjois-Korean maanalaista seurakuntaa tukemalla Etelä-Koreasta lähetettäviä kristillisiä radio-ohjelmia. Ohjelmia toimittavat pohjoiskorealaiset, jotka ovat paenneet Etelä-Koreaan. Voit tehdä lahjoituksen käyttämällä viitenumeroa 871 019.

Lataa pdf tästä.

Pohjois-Korea – Uskovat vankileireille teljettyinä

Pohjois-Koreassa kaikkia kristityiksi paljastuvia, kristinuskoa tai Raamattua kohtaan kiinnostusta osoittaneita, pidetään valtion vihollisina. Tällä hetkellä noin 30 000 kristityn arvioidaan olevan vangittuna Pohjois-Koreassa, epäinhimillisissä oloissa kärsien. Diakoni Jang ja Kyung

Lue lisää »

Pohjois-Koreassa pidätetty viisi kristittyä

Viisi kristittyä pidätettiin Pohjois-Koreassa, kun he olivat sunnuntaina kokoontuneet yhteen rukoilemaan ja lukemaan Raamattua. Uskonnot on Pohjois-Koreassa kielletty, joten heidät luultavasti lähetetään työleirille. Kuten he olivat tehneet joka sunnuntai, viisi

Lue lisää »

VOM Siskot – Pakoon suljetusta maasta

Pak Hee-Chon syntyi Pohjois-Koreassa vuonna 1951. Hänen viaton, iloinen lapsuutensa loppui lyhyeen, kun hänen perheensä karkotettiin maan pohjoisosaan, kylmään ja karuun paikkaan. Alueella asui paljon karkotettuja, ja siellä kaikki vahtivat

Lue lisää »
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print