Your Cart

Vetoomuskampanja – Pakistanilaisten kristittyjen pakolaisten hätä Thaimaassa

Maaliskuussa 2013 huhu jumalanpilkasta johti 175 kristityn kodin tuhoamiseen ja satojen kristittyjen pakenemiseen Lahoressa.
Maaliskuussa 2013 huhu jumalanpilkasta johti 175 kristityn kodin tuhoamiseen ja satojen kristittyjen pakenemiseen Lahoressa.

Thaimaassa on tällä hetkellä noin 11.500 pakistanilaista kristittyä turvapaikanhakijaa, joka on 51 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Suuri osa heistä on paennut Pakistanista valheellisten jumalanpilkkasyytösten vuoksi tai muuta vainoa, väkivaltaa tai sen uhkaa. Thaimaahan he ovat päätyneet, koska se on yksi Pakistania lähimpänä olevista vakaammista maista, jonne on ollut helppo saada 60 päivän turistiviisumi.

Thaimaa ei ole allekirjoittanut vuoden 1951 Geneven pakolaissopimusta eikä siihen 1967 tehtyä lisäosaa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR toimii silti Thaimaassa ja pakistanilaiset turvapaikanhakijat rekisteröityvät UNHCR:lle turvapaikanhakijoina.

UNHCR ei ehdi käsitellä hakemuksia viisumien voimassaoloajan puitteissa: turvapaikka-anomuksen jättämisen jälkeen kestää noin vuosi päästä haastatteluun ja uudelleensijoittamista joutuu odottamaan useita vuosia. Koska Thaimaa ei ole allekirjoittanut em. sopimuksia eikä turvapaikanhakijoiden oikeuksia tunnusteta, viisumin umpeutumisen jälkeen maahan jääneitä pidetään laittomina maahanmuuttajina ja heitä vastaan voidaan nostaa syytteet. Toisinaan viranomaiset suorittavat ratsioita ja kiinnijääneet viedään tupaten täysiin pidätyskeskuksiin, missä heitä on jopa kuollut. Koska pakistanilaiset kristityt ovat maassa laittomasti, he eivät voi tehdä laillisesti töitä eikä suurin osa lapsista käy koulua. Epätoivoisen tilanteen vuoksi jotkut ovat palanneet vapaaehtoisesti Pakistaniin tietoisina siellä odottavasta vaarasta.

Pidätysten ehkäisemiseksi UNHCR ryhtyi keväällä myöntämään väliaikaisia henkilökortteja, joissa kerrotaan kortin omistajan olevan UNHCR:n käsittelyprosessissa turvapaikanhakijana ja jona aikana häntä ei saa palauttaa takaisin lähtömaahan. Thaimaan viranomaiset kertoivat tunnustavansa UNHCR:n myöntämät henkilökortit, mutta siitä huolimatta olemme kuulleet pakistanilaisten turvapaikanhakijoiden joukkopidätyksistä.

Sinä voit auttaa! Olemme järjestäneet vetoomuskampanjan näiden kristittyjen tueksi ja voit pyytää vetoomuksen allekirjoitettavaksesi toimistostamme numerosta 040 5522 309 tai sähköpostitse info(a)vomfinland.fi.  Vetoomusryhmään kuuluvat ovatkin jo saaneet vetoomuksen allekirjoitettavaksi. Pian ilmestyvässä Marttyyrien Ääni -lehden numerossa 6/2016 kerrotaan myös lisää asiasta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print