Venäjä – Rekisteröimättömästä uskonnollisesta toiminnasta laitonta

KUVA Vom KanadaHeinäkuussa voimaan astuneet muutokset Venäjän uskontolakiin näyttävät vaativan kaikkia rekisteröimättömiä uskonnollisia yhteisöjä ilmoittamaan viranomaisille olemassaolostaan ja toiminnastaan. Ilmoitusvelvollisuuteen kuuluu kertoa kaikkien jäsenten nimet ja osoitteet, sekä missä kokoontumisia järjestetään.

Tämä on ”huonoja uusia” ja ”ehdottomasti perustuslain vastaista”, sanoi Aleksandr Verkhovsky moskovalaisesta SOVA-tutkimuskeskuksesta. Vaikka toistaiseksi ei ole määritelty rangaistuksia heille, jotka jatkavat kokoontumista ilman viranomaisille ilmoittamista, rekisteröimättömät uskonnolliset yhteisöt ja ihmisoikeuksien puolestapuhujat pelkäävät, että ne tulevat seuraamaan.

Lakimuutoksen myötä äskettäin rekisteröityneet itsenäiset uskonnolliset järjestöt eivät saa perustaa uskonnollista koulutusta tarjoavia järjestöjä. Ne eivät myöskään voi toimittaa seremonioita sairaaloissa, vankiloissa tai vanhainkodeissa eivätkä kutsua ulkomaisia vieraita toimintansa ensimmäisen kymmenen vuoden aikana.

Ihmisoikeuksien oikeusasiamiehen toimisto ei ole vielä ottanut kantaa siihen, rikkovatko määräykset Venäjän perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeusjulistusta.

– Forum 18

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print