Your Cart

Valonpilkahduksia Syyrian sisällissodan synkkyydessä

Pommitettu kaupunginosa Aleppossa. USA 10-2015
Pommitettu kaupungiosa Aleppossa, Syyriassa. Kuva: Marttyyrien Ääni

Viisi vuotta sitten alkaneen Syyrian sisällissodan seurauksena arviolta 17 miljoonaisesta kansasta 11 miljoonaa on joko lähtenyt maasta tai joutunut maansisäisiksi pakolaisiksi. Noin 4,5 miljoonaa syyrialaista on paennut maan ulkopuolelle. Uutiskuvat kertovat hävityksestä, puutteesta ja nälästä.

Valonpilkahduksia kuitenkin näkyy, kertoo World Watch Monitor: aiemmin passiiviset seurakunnat ovat aktivoituneet toimimaan sekä Syyriassa että Libanonissa. Ihmisiä tulee jatkuvasti uskoon niin paljon, että joissakin seurakunnissa jopa 70 prosenttia seurakuntalaisista on uusia uskovia.

Eräässä syyrialaisessa kaupungissa ortodoksipappi sai idean huonekalutehtaan perustamisesta ja löysi sille rahoittajan. Tehdas käynnistyi helmikuussa ja työllistää nyt kolmekymmentä sodassa menetyksiä kärsinyttä henkilöä. Tehdas menestyy hyvin, tilauksia on jopa ulkomailta. Palkkatyön ansiosta työntekijöiden toivotaan voivan jäädä kaupunkiin. Viime syksynä toinen seurakunta perusti apteekin, joka tarjoaa alennushintaisia lääkkeitä vanhuksille ja vähävaraisille. Kolmas seurakunta on kaivattanut kaivon, joka tarjoaa vettä 500 perheelle päivittäin. Vedensaanti on ollut ongelmallista ja osa kaivovedestä ei ole ollut juomakelpoista. Uusi kaivo on kaivettu normaalia syvemmäksi, joten sen uskotaan voivan tarjota vettä ympäri vuoden.

Ennen sisällissotaa muslimien kääntyminen kristinuskoon oli harvinaista. Nyt Syyrian ja Libanonin seurakunnissa on paljon entisiä muslimeja. Erään eteläsyyrialaisen seurakunnan pastori pitää sitä sodan seurauksena: ”[Muslimit] ovat avoimia kuulemaan Raamatusta todistettuaan uskonnon nimissä tehtyjä hirmutekoja.”

Osalle perheestä eroon joutuminen on mahdollistanut kristinuskoon tutustumisen, kun suku ja naapurit eivät näe missä he käyvät ja keitä tapaavat. Seurakunnat ovat alkaneet järjestämään uusille uskoville opetuslapseuskoulutusta. Toisinaan uusille uskoon tulleille tarjotaan myös kahdenkeskistä opetusta, sillä osa pelkää seurauksia, joita tieto kääntymisestä voisi tuoda.

Tuore Libanonissa asuva syyrialainen uskova lukemassa Jumalan Sanaa. USA 10-2015
Libanonissa asuva tuore syyrialainen uskova lukee Raamattua. Kuva: Marttyyrien Ääni

Libanonissa suuret määrät uskoon tulleita pakolaisia ovat aiheuttaneet pulan rukoushuoneista ja kirkoista. ”Meillä on nyt yli 20 ’seurakuntaa’, jotka kokoontuvat ihmisten kodeissa ja uskomme, että määrä vielä kasvaa huomattavasti. Yli sata perhettä odottaa, että löytäisimme heille kotiseurakunnan”, kertoo eräs pastori.

Kiitollisina näistä hyvistä uutisista jatkamme työtämme Lähi-idässä rukoillen samalla loppua sodalle. Rukoilemme varjelusta, viisautta ja rohkeutta seurakunnille jatkaa rohkeasti työtään uusien uskovien saavuttamiseksi ja pakolaisten palvelemiseksi. Rukoilemme, että yhä useammat tulisivat tuntemaan Jeesuksen, kasvaen vahvoiksi uskossaan sitä päivää varten, kun he voivat jälleen palata kotiseuduilleen Hyvä Uutinen mukanaan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print