Your Cart

Valko-Venäjä: Pastorille sakot kastamisesta joessa, puutarhassa

Pastori Dmitry Podlobko pyytää rukoilemaan, että hänen seurakuntansa ei joudu ongelmiin hänen saamiensa sakkojen vuoksi. Kuva: Forum18

Valkovenäläinen pastori on saanut kahdesti sakot kasteista, jotka hän suoritti joessa ja omassa puutarhassaan. Nämä valikoituivat kastepaikoiksi siksi, että seurakunnan tiloissa siihen ei ollut mahdollisuutta.

Lokakuussa Gomelissa sijaitseva Elävä Usko -seurakunta tarvitsi paikan, jossa suorittaa kaste. Rukoushuoneen tiloissa se ei ollut mahdollista. Niinpä paikaksi valittiin paikallinen joki. “Oli hyvin kylmää”, kertoo pastori Dmitry Podlobko, “mutta meillä ei ollut vaihtoehtoa. Ja nuoret vaativat, että kastan heidät joessa.”

Valko-Venäjän lain mukaan uskonnollista toimintaa saa harjoittaa vain sitä varten rekisteröidyissä tiloissa. Niinpä pastori Podlobko sai kahden viikon palkan suuruisen sakon ja seurakunta virallisen varoituksen.

Rangaistus oli kuitenkin lievä. ”Uskon että tuomari näki tilanteen naurettavuuden. Hän jopa mainitsi, että toimintani oli selvästi yhteiskunnallisesti hyödyllistä”, pastori Podlobko kertoo. Hän uskoo, että sen vuoksi tuomari antoi hänelle tuomion asteikon lievimmästä päästä.

Tämän vuoden heinäkuun 9. päivänä seurakunta kokoontui jälleen kastetilaisuuteen. Tällä kertaa kaste järjestettiin pastori Podlobkon takapihalla olevassa uima-altaassa. Joku kuitenkin ilmoitti siitä viranomaisille ja pastori sai jälleen sakot. Hän ei aio valittaa. ”Se ei ole vaivan arvoista”, hän sanoi.

Huolena on nyt, saako seurakunta toisen virallisen varoituksen. Jos valkovenäläinen seurakunta toistaa rikkomuksen vuoden sisällä, seurakunnan rekisteröinti voidaan perua ja sen myötä kaikki sen toiminta muuttuu laittomaksi.

Virallista lupaa uskonnollisen tapahtuman suorittamiseen rekisteröityjen tilojen ulkopuolella voi kyllä hakea. Prosessi on kuitenkin vaikea ja kallis. Jotta lupa annetaan, ennakkoon on maksettava poliisille, sairaanhoitohenkilöstölle, siivoojille ja muille tahoille, joita saatettaisiin tarvita. Siinäkin tapauksessa, että maksut on suoritettu, lupa usein evätään, jos tilaisuus ei miellytä viranomaisia.

Elävä Usko -seurakunnan tapauksessa heillä ei ole rahaa anoa kyseistä lupaa.

Poliisiasemalla pastoria uhattiin jopa vankilaan joutumisella. Pastori kuitenkin vastasi heille vitsaillen, että vangitkin tarvitsevat pastoria.

”Apostoleitakin kiellettiin saarnaamasta Jeesuksen Kristuksen nimessä ja kastamasta ihmisiä”, pastori Podlobko kirjoitti Telegram-kanavallaan. ”Sen tähden heitä vainottiin ja rangaistiin.” Hän aikoo jatkaa saarnaamista ja kastamista ”missä tahansa sitä tarvitaan ja missä se on mahdollista”.

”Nyt meidän on rukoiltava, että seurakunnallemme ei tule ongelmia tai muita seurauksia sakkojen lisäksi.” Pastori Podlobko pyytää rukoilemaan seurakuntansa puolesta.

Lähde: Forum 18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print