Your Cart

Vainojen uhrien muistopäivä

24.1.2024

Teksti ja kuvat: Mari Palomäki

Lauantaina 27.1. vietetään vainojen uhrien muistopäivää, toiselta nimellä holokaustin muistopäivää. Tuo päivä muistuttaa meitä vuosittain niistä ihmisistä, jotka kärsivät järkyttävissä oloissa ja menettivät henkensä vain siksi, että kuuluivat tiettyyn kansanryhmään. 27.1.1945 oli päivä, jolloin tuhoamisleireistä suurimman, Auschwitzin vangit pääsivät vapaaksi.

Ohessa kuvia Auschwitzin leiriltä, jonne Marttyyrien Ääni järjestää vuosittain lukijamatkan. Joka kerta vierailu leireillä muistuttaa siitä, miten yhden ihmisen pahuus voi eskaloitua miljoonien ihmisten totaaliseen tuhoamiseen.

Mieleeni jäi erityisesti viime syksyn matkalaistemme rukous, ettei tämä pahuus enää toistuisi. Kului vain kuukausi ja juutalainen kansa koki jälleen järkyttävän hyökkäyksen, jossa menehtyi ja loukkaantui paljon viattomia. Toistasataa on edelleen panttivankeina järkyttävissä oloissa. Tuho oli pahin sitten holokaustin.

Ohessa kuva myös Unkarista Budapestista Tonavan rannalta ”Kengät Tonavan rannalla” -muistomerkistä. Se kuvaa juutalaisten joukkomurhaa toisen maailmansodan aikana. Juutalaiset riisuivat kenkänsä ennen kuin heidät teloitettiin. Näillä muistomerkeillä kohtaa monesti juutalaisia, joille voi osoittaa sitä rakkautta, jonka Jeesus Messias on meille antanut.

Auschwitzin työleirillä eräässä parakissa on George Santayanan toteamus: ”Ne, jotka eivät muista menneisyyttä, ovat tuomittuja toistamaan sitä.”

Saakoon vainojen muistopäivä muistuttaa meitä niistä järkyttävistä tosiasioista, joita juutalainen kansa, kuin myös romanit ja muut kokivat toisen maailmansodan aikana. On tärkeää muistaa myös uskonsa tähden vainottuja sisaria ja veljiä, joiden rinnalla saamme Marttyyrien Äänen työssä seistä.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print