Your Cart

Ukraina – Pastori Ivan kansaansa palvelemassa

15.1.2024
Pastori Ivan jäi palvelemaan kansaansa Venäjän joukkojen vallattua hänen kotikaupunkinsa. Sen seurauksena hänet pidätettiin ja häntä kidutettiin.

”Herra on sorrettujen turva, hän on suoja ahdingon aikana. Sinuun luotavat kaikki, jotka tuntevat sinut. Sinä, Herra, et hylkää ketään, joka etsii sinulta apua.” (Psalmi 9:10-11)

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 on aiheuttanut ukrainalaisille suunnatonta kärsimystä. Lukuisat uutiset ovat kertoneet meille tuon järkyttävän ja julman sodan hinnasta.

Hyökkäys on johtanut etenkin evankelisten uskovien ja pastoreiden vainoon. Sen takana ovat Venäjän joukot sekä hyökkäystä tukevat henkilöt.

Evankelisia pastoreita on pidätetty, kuulusteltu, kidutettu, karkotettu kotikaupungeistaan ja jopa surmattu.

Kirkkoja ja rukoushuoneita on tuhottu ja takavarikoitu miehittäjän käyttöön. Uskovia on kohdeltu karkeasti Venäjän armeijan tarkastuspisteillä.

Sekä vallatuilla että taisteluita käyvillä alueilla evankeliset uskovat kohtaavat ankaraa vastustusta ja kamppailevat selviytymisensä puolesta.

Veljemme ja siskomme Kristuksessa, jotka evankelioivat ja palvelevat kärsiviä, vaarantavat oman henkensä ja tarvitsevat meidän apuamme.

Pastori Ivan luottaa Jumalaan ahdistuksen hetkellä

Ennen sotaa pastori Ivan johti kasvavaa yli 200 hengen seurakuntaansa Harkovan alueella sijaitsevassa kaupungissa. Lisäksi hän tuki kukoistavaa viiden evankelisen seurakunnan verkostoa tuolla alueella.

Monet pakenivat, kun Venäjän joukot lähestyivät kaupunkia. Heidän joukossaan oli paljon perheitä, joissa oli pieniä lapsia. Vain vanhuksia jäi jäljelle. Pastori Ivan ja hänen vaimonsa Viktoria jäivät myös.

He tunsivat Jumalan kutsuvan heitä palvelemaan vanhuksia ja haavoittuvaisia ihmisiä miehitetyssä kaupungissaan. Niinpä he tekivät voitavansa tarjotakseen heille ruokaa, rukouksia, ja lohduttavia Raamatun sanoja.

Venäjän joukkojen vastaus oli raaka ja väkivaltainen.

Eräänä päivänä he tulivat pastori Ivanin kotiin ja pidättivät hänet. He sulkivat hänet vankilaan ja kiduttivat häntä. Hänen syytettiin vakoilevan Amerikan hyväksi ainoastaan sillä perusteella, että hän oli evankelinen pastori.

Pahoinpitelyjen aikana pastori Ivan yritti puhua heille Jumalasta. Silloinkin, kun hänet suljettiin pieneen selliin kahdeksan muun ihmisen kanssa, hän rukoili toisten vankien puolesta. Kaksi päivää myöhemmin Venäjän sotilaat kuulustelivat häntä jälleen ja hakkasivat hänet pahoin.

Näin pastori Ivan muistelee toukokuun 2022 tapahtumia: ”Olin niin tuskissani sen toisen kuulustelun jälkeen, että luulin kuolevani. Toiset vangit yrittivät auttaa minua ja huusivat apua. Venäläiset lähettivät minut sairaalaan, minkä uskon johtuneen Jumalan armosta ja väliintulosta. Uskon Jumalan pelastaneen henkeni minua auttaneiden ukrainalaisten lääkärien käsien kautta.

Kaksi viikkoa sairaalassa vietettyään pastori Ivan palasi kotiin toipumaan. Kun Venäjän ote kaupungista kiristyi, Ivan ja Viktoria pakenivat Puolaan.

He palasivat kotiinsa välittömästi sen jälkeen, kun Ukrainan joukot vapauttivat kaupungin.

Marttyyrien Äänen kumppanit ovat antaneet hänelle pastoraalista tukea ja sairaanhoitoa.

Nyt pastori Ivan johtaa yli 300 hengen seurakuntaa. Monet nykyisistä jäsenistä eivät olleet aiemmin käyneet seurakunnassa. Jumala käyttää häntä ja muita hänen kaltaisiaan viemään evankeliumia ja auttamaan ihmisiä käytännön teoin itäisen Ukrainan vapautetuilla alueilla.

Suomen Marttyyrien Äänen tuki Ukrainan uskoville jatkuu. Apua kulkeutuu aina Ukrainan itäosiin saakka paikallisten seurakuntien ja uskovien verkostojen välityksellä, missä vastaanottavat seurakunnat jakavat sen edelleen tarvitseville. Tue Ukrainan-työtämme tämän linkin kautta.

Lähde: Release International

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print