Your Cart

PÄIVITYS! Turkissa tuomiot Malatya-murhista – kristityt pettyneitä

Tuomittujen pelättiin pakenevan maasta, joten syyttäjä vaati heidän pidättämistään. Heidät pidätettiin illalla 29. syyskuuta.

 

6a00d834526d9869e20115702198c0970b-800wiHuhtikuun 18. päivänä vuonna 2007 Ugur Yüksel (32) ja Necati Aydin (36), molemmat islamista kristinuskoon kääntyneitä, sekä Tilmann Geske (45), Saksan kansalainen, olivat töissään kristillisessä Zirve-painotalossa Kaakkois-Turkin Malatyan kaupungissa. Viisi nuorta kansallismielistä turkkilaista, Emre Günaydin, Cuma Özdemir, Salih Gürler, Abuzer Yildirim ja Hamit Çeker saapuivat paikalle. He sitoivat uskovat, kuulustelivat heitä kristillisestä toiminnastaan, kiduttivat heitä ja lopulta viilsivät heidän kurkkunsa auki.

Ainakin yksi tuomituista, Günaydin, oli pyrkinyt soluttautumaan uskovien joukkoon teeskennellen kiinnostusta kristinuskoa kohtaan. Pidätyksen hetkellä tuomitut sanoivat tehneensä teon maansa puolesta: ”He yrittävät viedä maamme, uskontomme.” Oikeudessa Günaydin ei osoittanut katumusta: ”Olen kiitollinen, että en häpäissyt maatani tai aiheuttanut häpeää.”

Poliisit saivat murhaajat kiinni paikan päältä, heidät pidätettiin ja syytteet valmistuivat kuusi kuukautta myöhemmin. Kesti kuitenkin yli yhdeksän vuotta ja 115 käsittelyä, että oikeus viimein eilen, 28. syyskuuta julisti tuomionsa. Kaikki viisi miestä tuomittiin kolmeen perättäiseen elinkautiseen ilman armahduksen mahdollisuutta. Tapauksen käsittelyn yhteydessä kävi ilmeiseksi, että taustalla oli laajempi verkosto, jossa oli mukana viranomaisia ja armeijan henkilöstöä. Päätöksessään oikeus hylkäsi syytteet 16 epäiltyä vastaan. Sen sijaan jo eläkkeelle jäänyt armeijan eversti Mehmet Ulger tuomittiin 13 vuodeksi ja 9 kuukaudeksi vankilaan ja majuri Haydar Yesil 14 vuodeksi, 10 kuukaudeksi. Loppulausunnossaan oikeus piti selvänä, että taustalla oli laajempi verkosto, mutta sitä ei saatu todistettua.

Maaliskuussa 2014 epäillyt oli päästetty vankilasta ehdonalaiseen vapauteen, koska Turkissa tuli voimaan laki, jonka mukaan epäiltyjä ei voida pitää pidätettyinä enempää kuin viisi vuotta ilman tuomiota aiemman kymmenen vuoden sijaan. Malatyassa asuville kolmelle epäillylle asennettiin seurantalaitteet, kaksi muuta lähikylissä asuvaa joutuivat ilmoittautumaan poliisille viikottain.

Oikeudessa paikalla olleille kolmen marttyyrin sukulaisille ja ystäville tuomio oli tervetullut ja saattoi asian lopulta jonkinlaiseen päätökseen. Miksi sitten Turkin kristittyjen luottamus oikeuteen on kärsinyt, kuten Turkin evankelisten seurakuntien yhdistyksen puheenjohtaja, pastori Ihsan Ozbek lehdistötiedotteessaan kirjoitti?

Huolimatta nyt langetetuista tuomioista, kaikki syylliset kävelivät oikeussalista vapaina ulos. Koska he ovat jo olleet pidätettyinä lain salliman enimmäismäärän, viisi vuotta, heitä ei voida vangita ennen kuin tuomioista tehtävät valitukset on käsitelty kaikissa oikeusasteissa. Tiedotteesaan pastori Ihsan Ozbek kirjoittaa: ”Totta kai oikeuskäsittely jatkuu, tapauksen siirtyessä aluehallinto-oikeuteen ja sieltä korkeimpaan oikeuteen. Tämä prosessi voi kestää vuosia ja veljemme brutaalisti murhanneet tappajat saavat kulkea vapaina tulevat vuodet. Heidän ansaitsemiensa tuomioiden toistuvat lykkäykset haavoittavat syvästi uskoamme oikeuteen. Protestanttisena yhteisönä tahdomme tapauksen käsittelyn sujuvan nopeasti, niin että oikeudenkäynti saa oikeudenmukaisen päätöksen ja rikoksen tekijöitä rangaistaan.”

Turkin kristityt pyytävät rukoilemaan, että murhien taustalla vaikuttaneet tekijät ja motiivit tulisivat päivänvaloon ja että tapauksen jatkokäsittely etenisi nopeasti ja tuomiot pidettäisiin voimassa.

Lähteet: Middle East Concern, Morning Star News, World Watch Monitor

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print