Your Cart

Turkin uskovat “ahdistuneita ja huolestuneita”

Viimeisenä kahtena vuotena Istanbulissa on levitetty tällaista banneria, jossa vastustetaan joulunviettoon osallistumista. Bannerissa lukee: ”Kaikki mitä jouluna tapahtuu, ei ole viihdettä, se on kristittyjen jumalanpalvontaa. Nyt kun tiedät, jos otat osaa, ymmärrä että olet osallinen [jumalanpalvelukseen].” Kuva: World Watch Monitor World Watch Monitor
Turkin Protestanttisten seurakuntien yhdistys julkaisi tammikuun lopussa raporttinsa vuoden 2015 ihmisoikeusloukkauksista.

Vaikka uskonnonvapaus on ”taattu kansallisilla ja kansainvälisillä laeilla ja Turkin perustuslailla”, raportin mukaan Turkin protestanttiset uskovat kohtaavat silti suuria esteitä vapaudelleen. Turkissa on 6000-7000 protestanttista kristittyä, 80 prosenttia heistä muslimitaustaisia.

Erityisen huolestuttavana raportissa pidetään toistuvia viharikoksia, fyysisiä hyökkäyksiä ja viime vuonna esitettyjä ”vakavia ja laajasti levinneitä” uhkauksia Turkin protestantteja vastaan. Ikävien tapausten kirjo vaihtelee: Balikesirissä kirkon seinään kirjoitettiin, Ankarassa Batikent Bereket -seurakuntaan hyökättiin ja hyökkää herjasi ja löi seurakunnan johtajaa. Izmirissä Torbali-baptistiseurakunnan pastoria ammuttiin metsästyskiväärillä, kun hän oli pellollaan töissä. Kahta viikkoa aiemmin läheisen kylän moskeijasta oli kovaäänisillä julistettu vihaa kristittyjä vastaan. Vaikka tapauksista on ilmoitettu poliisille, toimenpiteitä ei ole seurannut.

Elokuussa 20 seurakunnan johtajat saivat ISIS-tyylisiä uhkauksia tekstiviesteillä, Facebookissa ja sähköpostilla. Pian sen jälkeen kaksi itsemurhaiskua suunnitellutta ISISin jäsentä pidätettiin Ankarassa, kun he tallentuivat valvontakameralle suorittaessaan seurakuntien tarkkailua.

Seurakunnat joutuvat järjestäytymään yhdistyksinä, ne eivät voi rekisteröityä kirkkoina.

Al-Monitor

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print