Your Cart

Sri Lanka: ”Minulla ei ole sanoja kuvailla tuskaani”

St. Sebastianin kirkon Facebook-sivulla kutsuttiin pian iskun jälkeen ihmisiä auttamaan.

Pääsiäissunnuntain koordinoidut pommi-iskut Sri Lankassa olivat tuhoisimmat iskut maan kristittyjä vastaan. Kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin tehdyissä itsemurhaiskuissa kuoli yli 300 ihmistä ja loukkaantui yli 500.

Iskuista tuhoisin tehtiin St. Sebastianin roomalaiskatoliseen kirkkoon, jossa kuoli ainakin 104 ihmistä. Kirkko sijaitsee pääkaupungista Colombosta pohjoiseen, enimmäkseen kristittyjen asuttamassaa Negombon kaupunginosassa. ”Minulla ei ole sanoja kuvailla tuskaani”, seurakuntaan kuuluva kyynelsilmäinen Eranda Weththasinghe kertoi.

Weththasinghe menetti useita ystäviään iskussa ja jotkut heistä ovat edelleen kadoksissa. Weththasinghe auttoi räjähdyksen jälkeen pelastustöissä. ”Olemme rauhaa rakastava yhteisö, emme ole tehneet kenellekään pahaa, emmekä tiedä mistä tämä viha meitä kohtaan tulee. Tästä kaupungista on tullut hauta – verta ja ruumiita on kaikkialla”, Weththasinghe kertoo murtuneena.

Viranomaiset ovat syyttäneet iskusta paikallista ääri-islamilaista ryhmää, mutta eivät usko sen kyenneen yksin tämänkaltaiseen tuhoon. Isis onkin ilmoittanut olleensa iskussa mukana.

Sri Lankassa vastustus kristittyjä kohtaan on aiemmin tullut pääasiassa radikaalien buddhalaisten taholta. ”Emme tiedä miksi, mutta viimeisen kolmen vuoden aikana olemme nähneet ääri-islamilaisten asenteiden nostavan päätään muslimien parissa. Tunnen monia hyviä muslimeja, mutta on myös paljon sellaisia, jotka vihaavat meitä. He eivät ole olleet sellaisia aikaisemmin, vaan muutos on tapahtunut näiden kolmen vuoden aikana”, Weththasinghe toteaa.

Iskujen kohteina olleet katoliset kirkot, St. Sebastian ja St. Anthony ovat suuria, historiallisia kirkkoja, joihin ihmiset tulevat pääsiäismessuun pitkänkin matkan päästä. Kolmas iskun kohteena ollut seurakunta oli evankelinen Zion Church Batticaloassa, Sri Lankan itäosassa.

Negombossa myös asuvat Shyami Sirivardene kertoo, että Colombossa iskujen kohteina olleet kolme hotellia tarjoavat pääsiäisen aikaan erityisen pääsiäisbuffetin, joka on ulkomaalaisten parissa suosittu.

Iskuissa menehtyneiden joukkohautajaisia alettiin viettää Sri Lankassa tiistaina 23. huhtikuuta.

Lähteet: Morning Star News, The New York Times, The Guardian, St. Sebastian -seurakunnan Facebook-sivu

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print