Pohjois-Koreassa kaikkia kristityiksi paljastuvia, kristinuskoa tai Raamattua kohtaan kiinnostusta osoittaneita, pidetään valtion vihollisina. Tällä hetkellä noin 30 000 kristityn arvioidaan olevan vangittuna Pohjois-Koreassa, epäinhimillisissä oloissa kärsien. Diakoni Jang ja Kyung Jae Kim ovat kaksi heistä.
Zheng Wen Shi, joka tunnetaan myös nimellä diakoni Jang, on Pohjois-Korean ja Kiinan kansalainen, joka asui Changbain rajakaupungissa Kiinassa. Hän teki työtä yhdessä korealaiskiinalaisen pastori Han Chung-Ryeolin kanssa palvellen Pohjois-Koreasta Changbaihin rajan ylittäneitä.
Rajan ylittäminen Kiinaan ilman lupaa on laitonta, mutta pohjoiskorealaiset käyvät silti usein rajakaupungeissa Kiinan puolella ostamassa tavaroita myytäväksi kotimaassaan, etsimässä lääkkeitä tai muuta apua, tai hoitamassa liiketoimiaan. Pohjois-Korean puolella lähellä Changbaita he keräävät vuorenrinteeltä yrttejä ja myyvät niitä torilla Changbaissa.
Jang majoitti usein näitä vierailevia pohjoiskorealaisia ennen kuin he palasivat kotiinsa. Hän antoi heille lämpimiä vaatteita, ruokaa ja muita tarpeita kotimatkalle. Hän piti velvollisuutenaan kristittynä ottaa vastaan muukalaisia ja koska hän oli uskova, hän kertoi uskostaan niille, jotka halusivat kuunnella.
Monista hänen majoittamistaan pohjoiskorealaisista tuli kristittyjä. Jotkut heistä palasivat Jangin luo yhä uudelleen ja uudelleen saadakseen lisää Raamatun opetusta. Yhdessä pastori Hanin kanssa hän opasti heitä, kuinka kertoa uskostaan läheisilleen. Jangin ja pastori Hanin tavoitteena oli aina nähdä pohjoiskorealaisten palaavan kotiinsa.
Marraskuussa 2014 Jang siepattiin Kiinassa. Hänet kuljetettiin Pohjois-Koreaan, missä hänet tuomittiin 15 vuodeksi vankilaan.
Viisitoista kuukautta myöhemmin pastori Han houkuteltiin kodistaan ja puukotettiin kuoliaaksi Changbaissa.
Isä anoo poikansa puolesta
Eräs pohjoiskorealainen mies tuli uskoon vuonna 2003 Kiinassa olleen pastorin todistuksen myötä. Hän ryhtyi viemään muita pohjoiskorealaisia pastorin luo kuulemaan evankeliumin. Pohjois-Korean viranomaiset saivat kuitenkin vihiä hänen toimistaan, ja hän tiesi, että hänen olisi paettava perheineen maasta.
Mies pakeni tyttärensä kanssa, mutta vain vuorokautta ennen kuin vaimon ja pojan oli määrä paeta, viranomaiset tekivät ratsian heidän kotiinsa ja pidättivät hänen tuolloin 19-vuotiaan poikansa, Kyung Jae Kimin. Vuosi oli tuolloin 2008.
Kyseessä oli joukkopidätys, ja Kyung Jae Kim oli yksi kiinni jääneistä. Viranomaiset pidättivät tuolloin kaikki, jotka olivat olleet yhteydessä tuohon kiinalaiseen pastoriin. Pidätyksensä jälkeen Kyung Jae Kim vietiin poliittisten vankien leirille, jossa vangittuja pidetään nälässä, näännytetään työllä ja kidutetaan.
Pojan äiti onnistui toimittamaan hänelle avustusta vankeuden alussa, mutta hän ei saanut nähdä poikaansa. Äiti on sittemmin paennut Pohjois-Koreasta.
Kyung Jae Kimin isä on väsymättä vedonnut poikansa vapauttamisen puolesta. Hän on pyytänyt apua jopa YK:lta ja muilta kansainvälisiltä järjestöiltä, mutta sitä ei ole löytynyt.
Pohjois-Koreassa kaikkia kristityiksi paljastuvia, kristinuskoa tai Raamattua kohtaan kiinnostusta osoittaneita, pidetään valtion vihollisina. Jopa heitä rangaistaan, jotka ovat havainneet kristillistä toimintaa, mutta eivät ole ilmiantaneet heitä viranomaisille.
Tällä hetkellä noin 30 000 kristityn arvioidaan olevan vangittuna Pohjois-Koreassa, epäinhimillisissä oloissa kärsien.
Muista heitä rukouksissasi.
Pohjoiskorealainen Sang-Chul löytää toivon
Nälkä ja puute ajoivat pohjoiskorealaisen Sang-Chulin Kiinaan myymään poimimiaan sieniä. Siellä hän kohtasi pastori Hanin, jolta kuuli elävästä Jumalasta ja löysi elämäänsä toivon. Pastori Han maksoi avustustyöstään hengellään ja hänen
”Herra Leen dramaattinen pako suljetusta maasta” – Radio Dei
Elämä kuljetti Etelä-Koreassa syntyneen herra Leen Pohjois-Koreaan. Nälänhädän alkaessa hän pakeni maasta mutta joutui vangituksi äärimmäisen vaikeisiin oloihin. Miten hän lopulta pääsi turvaan Etelä-Koreaan ja sai armon tulla Jumalan lapseksi?
”Tässä ohjelmassa on totuus” – Radio Patmos
Pohjoiskorealainen kalastaja kuunteli öiseen aikaan kristillistä radio-ohjelmaa. Se muutti hänen ja hänen perheensä elämän. Maassa ei ole muuta keinoa kuulla evankeliumin sanomaa. Kiinassa suuntaus on samankaltainen. Viranomaiset tekevät kaikkensa tukahduttaakseen
”Jeesus Kristus kohtasi minut vankilassa” – Radio Patmos
Pohjoiskorealainen Rouva P. oli korkeassa asemassa kotimaassaan. Hyvän taustansa ja korkean asemansa ansiosta hän kuvitteli olevansa turvassa. Niinpä hän alkoi ottaa suuria riskejä vaurastuakseen. Kiinni jäätyään hän päätyi työleirille. Sillä