Your Cart

Pidätetty pakistanilainen kristitty turvapaikanhakija kuollut Thaimaassa

Thaimaan maahanmuuttoviranomaiset ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ovat saaneet runsaasti kritiikkiä osakseen sen jälkeen, kun pakistanilainen kristitty turvapaikanhakija menehtyi pidätyskeskuksessa Bangkokissa lauantaina 27. toukokuuta.

Noin 35-vuotias Ijaz Masih, naimisissa oleva kolmen lapsen isä, oli saanut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:ltä kielteisen pakolaispäätöksen edellisenä päivänä. Tuona kohtalokkaana lauantaina maahanmuuttoviranomaiset kieltäytyivät viemästä Ijazia sairaalaan tämän valittaessa rintakipua. Viranomaisten mukaan hän valehteli. Muutamaa tuntia myöhemmin hän lysähti kuolleena maahan. Senkin jälkeen pidätyskeskuksen henkilökunta pohti vielä parin tunnin ajan, mitä tehdä. Kun hänet lopulta siirrettiin sairaalaan ruumiinavausta varten, kuolinsyyksi vahvistui sydänkohtaus. Ijaz oli jo aiemmin saanut pidätyskeskuksessa sydänkohtauksen, jonka myötä toinen puoli hänen vartalostaan oli halvaantunut. Ennen pidätystään hän oli ollut täysin terve.

Lukuisat pakistanilaiset kristityt pakenevat jumalanpilkkasyytösten aiheuttamaa vainoa tai sen uhkaa Thaimaahan 60 päivän turistiviisumin turvin. Siellä he rekisteröityvät UNHCR:lle ja alkaa vuosia kestävä prosessi pakolaisstatuksen saamiseksi. Koska turistiviisumi ehtii umpeutua, he ovat Thaimaan viranomaisten näkemyksen mukaan maassa laittomasti ja jatkuvassa vaarassa tulla pidätetyiksi ja viedyksi pidätyskeskukseen. UNHCR on myöntänyt turvapaikanhakijoille todistuksia, joista käy ilmi, että heidän asiansa käsittely on kesken. Todistusten on tarkoitus estää pidätetyksi joutuminen. Ijaz Masihilla tällainen todistus oli, mutta siitä huolimatta hänet pidätettiin 6.6.2016 kymmenien muiden kanssa, kun hänen asuinpaikkaansa tehtiin ratsia. Hänen vaimonsa ja lapsensa eivät olleet tuolloin paikalla.

Pakistanin kristittyjen kongressin presidentti tri Nazir S. Bhatti kertoo, että Bangkokissa UNHCR käyttää kristittyjenkin tapauksessa muslimitulkkeja, jotka tulkkaavat haastatteluja väärin. Hänen mukaansa virheellinen tulkkaus oli syynä Ijaz Masihin saamaan kielteiseen päätökseen.

Suuri osa Ijaz Masihin suvusta joutui pakenemaan Pakistanista, kun kahta hänen veljeään syytettiin jumalanpilkasta. Veljet olivat myös paenneet Thaimaahan, mutta kielteisten pakolaispäätösten myötä joutuneet palaamaan Pakistaniin, missä he nyt ovat vangittuina.

Lähteet: Pakistan Christian Congress, British Pakistani Christians Association

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print