Your Cart

Pastori ja uskova saivat surmansa “onnettomuudessa” Vietnamissa

Dang Ba Nham Kuva Hoithanh
Pastori Dang Ba Nham. Kuva: hoithanh.com

Toukokuun viidennen päivän iltana pastori Dang Ba Nham, hänen vaimonsa ja seurakunnan vanhin olivat rukoilemassa tien reunassa Vinhin rannikkokaupungissa Keski-Vietnamissa naisen kanssa, joka oli äskettäin kääntynyt kristinuskoon.

Ryhmä seisoi uuden uskovan, Phan Thi Thanh Huyenin tontin edessä, rukoilemassa Jumalan siunausta uuden talon rakentamiseen. Heidän rukoillessaan, suuri lava-auto punaisilla armeijan rekisterikilvillä kaartoi kadun yli ja suoraan päin uskovia.

Pastori Nham raahautui auton edessä noin 15 metriä ja kuoli tapahtumapaikalle. Hän oli 56-vuotias.

Uusi uskova, Huyen, kuoli vammoihinsa seuraavana päivänä. Pastori Nhamin vaimolle suoritettiin vaikea leikkaus vakavien niska- ja ylävartalovammojen vuoksi 9. toukokuuta. Hän on heikko ja hänen toipumisensa on epävarmaa. Armeija kuljetti seurakunnan vanhimmistoon kuuluvan Hoang Ngoc Hungin Hanoihin, jossa hänet leikattiin. Häntä hoitavan lääkärin mukaan hänen mahdollisuutensa jäädä eloon on enintään 20 prosenttia.

Pastori Nham palveli Vietnamin Hyvien Uutisten lähetysseurakunnassa ja evankelioi aktiivisesti Nghe Anissa, Thanh Hoassa, Ha Tinhissä ja Quang Binhissä – neljässä provinssissa, jotka ovat luultavasti Vietnamin evankeliumille vihamielisimmät, ja joissa vainoa tapahtuu säännöllisesti. Häntä oli äskettäin varoitettu lopettamaan evankeliointi.

Rouva Huyen oli myös kohdannut vahvaa vastustusta sukulaistensa taholta.

Kukaan ei usko, että ajoneuvon syöksyminen ajokaistan yli suoraan päin yhdessä seisovaa ryhmää oli vahinko, vaikka joidenkin seurakuntien tiedotteet sitä sellaiseksi kutsuivat ongelmien välttämiseksi. Lavastetut ”vahingot” ovat yleinen Vietnamin viranomaisten käyttämä keino hoitaa ongelmallisiksi kokemansa henkilöt pois tieltä.

Pastori Nhamin hautajaiset pidettiin 8. toukokuuta hänen omassa seurakunnassaan Vinhissä. Kaikki osallistujat eivät mahtuneet sisälle rukoushuoneeseen. Tilaisuudessa puhunut henkilö kertoi, että kun hän kysyi: ”Kuka ottaa hänen paikkansa?”, noin kolmekymmentä nuorta nousi seisomaan. Sillä tavoin paikalla olleet saivat myös rohkaisua ja siunausta kyyneltensä ja suuren surunsa oheen maassa, jossa Jeesuksen seuraamisesta voi joutua maksamaan kalliin hinnan.

Kristityt kautta Vietnamin ja ulkomailla asuvat vietnamilaiset lähettivät osanottonsa ja lahjoja lohduttaakseen surevia ja auttaakseen loukkaantuneita.

– Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print