Your Cart

Palavat sydämet -kirja – uhka Venäjän turvallisuudelle?

Marttyyrien Äänen kustantama Palavat sydämet -kirja on lisätty Venäjällä kiellettyjen julkaisujen luetteloon.

Luettelossa, jossa on oikeuden ”ekstremistisiksi” toteamia ja siten Venäjällä kiellettyjä julkaisuja, on nyt yli 4200 nimikettä. Suuri osa niistä on äärioikeistolaisia tai islamistisia kirjoja, joiden sisältö on väkivaltaista ja/tai rasistista, mutta vuoden 2002 ekstremismiä torjuvan lain löyhä tulkinta tarkoittaa, että myös kirja, joka ei yllytä väkivaltaan tai mihinkään ihmisoikeusloukkauksiin, voidaan kieltää.

Venäjän korkein oikeus määritteli kesäkuussa 2011 ekstremismin olevan ”lausuntoja, jotka oikeuttavat tarvetta kansanmurhalle, alistamiselle, karkottamiselle, väkivallalle kansaa, rotua tai uskontoa kohtaan”. Samalla korkein oikeus täsmensi, että ”uskonnon tai uskontoon kuuluvien tapojen kritisoimista ei tule pitää ekstremisminä”.

Mikä tahansa Venäjän oikeuslaitos voi julistaa julkaisun (esim. kirja, lehtinen, laulu, iskulause, video, internetsivu) ekstremistiseksi. Sen jälkeen oikeusministeriön tulee lisätä se Kansalliselle listalle. Kieltolistalle lisätyn teoksen hallussapidosta tulee tämän jälkeen rangaistavaa.

Tämä kohtalo on nyt langennut “Palavat sydämet” -kirjalle. Asiantuntija-analyysissä todettiin, että kirja sisältää ”lingvistisiä ja psykologisia merkkejä yllytyksestä uskontojen väliseen vihollisuuteen ja vihaan”. Analyysissä ei kerrottu tarkemmin mitkä kohdat kirjasta olivat sellaisia. Lisäksi tuomiossa sanotaan, että ekstremistisen ideologian torjuminen on tärkein keino kansallisen turvallisuuden takaamiseksi.

”Palavat sydämet” -kirjan ovat kirjoittaneet Steve ja Ginny Cleary ja sen esipuheen Gracia Burnham. Venäjäksi kirja julkaistiin vuonna 2015. Kirja perustuu kirjoittajien tekemiin haastatteluihin, joissa kahdeksan uskonsa tähden vainottua kristittyä naista kertoo kokemuksistaan eri maissa: Indonesiassa, Bhutanissa, Neuvostoliitossa, kommunistisessa Romaniassa, Pakistanissa/Iranissa, Kiinassa, Intiassa ja Vietnamissa.

Suomeksi ”Palavat sydämet” julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Kirjaa voi yhä tilata 11 euron kappalehintaan toimistoltamme info(a)vomfinland.fi tai 040 5522 309.

Lähteet: Forum 18, Marttyyrien Ääni

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print