Your Cart

Pakistanissa jumalanpilkkasyytteet kahdelle kristitylle teinille – Yksittäistapauksia, sanoo ulkoministeri

Kaksi kristittyä teinipoikaa on pidätetty ja heitä syytetään jumalanpilkasta Punjabin provinssin Bahawalnagarin kaupungissa. Nuorukaisten sukulaisten mukaan poliisit ovat syytösten takana.

Lauantai-iltana 29. kesäkuuta Sunny Mushtaq (19) ja Noman Asghar (17) lähtivät pelaamaan krikettiä, eivätkä palanneet kotiin. Perhe kyseli kadonneiden teinien perään, jolloin Sunnyn ja Nomanin ystävät kertoivat, että poliisit olivat pidättäneet heidät ”joidenkin väitteiden perusteella”.

Bahawalnagarin poliisiasemalle jätetyn rikosilmoituksen numero 353/19 mukaan Sunnyn ja Nomanin väitetään saaneen profeetta Muhammedista valmistettuja herjaavia piirroksia Whatsapin kautta. Poliisin kerrotaan tulostaneen Sunnyn puhelimesta löytyneet piirrokset.

Paikallisten lähteiden mukaan Sunny ja Noman todellakin saivat herjaavia piirroksia puhelimiinsa, mutta niiden lähettäjä oli Bilal Ahmad, muslimi. Toistaiseksi poliisi ei ole ryhtynyt mihinkään toimiin Bilalin suhteen.

”Sunny on naapurustossa hyvin suosittu, sillä hän on erinomainen kriketinpelaaja”, Raza Mushtaq, Sunnyn veli kertoo. ”Hän on kuitenkin usein valittanut, että muslimipelaajat kohtelevat häntä huonosti. Olemme sen vuoksi neuvoneet häntä lopettamaan kriketin pelaamisen. Minunkin piti lakata pelaamasta sitä muslimien kanssa vuosia sitten, koska minuun kohdistui samaa.”

”Tämä on jälleen yksi esimerkki jumalanpilkkalakien käytöstä kristittyjä vastaan henkilökohtaisten kaunojen vuoksi”, sanoo Yousaf Gill, Umeed Partnership Pakistan -järjestöstä. ”Ihmisoikeuksien puolustajat ovat vuosien ajan tuoneet julki jumalanpilkkalakien väärinkäytöksiä.”

Ulkoministeri: Yksittäistapauksia

Muutamia päiviä ennen Sunnyn ja Nomanin pidätystä Pakistanin ulkoministeri Shah Mahmood Qureshi vieraili Brysselissä, jossa puheeksi otettiin Pakistanin kristittyjen tilanne.

Ulkoministerin mukaan Pakistanin kristittyihin kohdistuvaa vainoa on liioiteltu. Hänen mukaansa syytösten takana ovat ”länsimaiset intressit”, jotka haluavat ”antaa Pakistanista tietynlaisen kuvan”.

Kristittyjä vastaan nostettavat jumalanpilkkasyytteet ovat ulkoministerin mukaan yksittäistapauksia. ”Ei voida sanoa sen olevan tavanomaista. Yksittäisiä tapauksia vähemmistöjen vastaisista teoista voi sattua missä tahansa, Euroopassakin.”

”Voin vakuuttaa teille, että kristityt ovat hyvin tervetulleita. Pakistanin kristillinen yhteisö on hyvin myönteinen ja vastuuntuntoinen yhteisö… Me kunnioitamme heitä ja haluamme heidän olevan siellä. Tulemme tekemään, ja teemmekin, kaiken mahdollisen heidän suojelemisekseen”, ulkoministeri vakuutteli.

Pakistanin kristityistä käytetään toisinaan halventavaa nimitystä ”choora”, eikä kristittyjen menestystä usein katsota hyvällä.

Toukokuussa islaminuskoinen kukkakauppias vaati kristittyä kadunlakaisijaa Abbas Masihia lakaisemaan välittömästi hänen myymälänsä edustan. Abbas vastasi lakaisevansa sen, kun saa valmiiksi parhaillaan lakaisemansa kohdan. Kauppias kutsui Abbasia ”chooraksi” ja puukotti hänet kuoliaaksi.

Seuraavana päivänä murhattiin Sagheer Masih, seudun ainoa kristitty riksakuski. Sagheerin työetiikka sekä ystävällinen ja kohtelias käytös keräsivät hänelle paljon asiakkaita. 35-vuotiaan Sagheerin harteilla oli huolehtia kolmesta nuoremmasta sisaruksesta, sillä heidän isänsä oli kuollut. Sen vuoksi Sagheer teki töitä varhaisesta aamusta myöhään iltaan. Töissä muut kuljettajat kutsuivat häntä ”chooraksi”. Viimeisenä iltanaan työtoverit pyysivät häneltä kyytiä, ajattivat syrjäiseen paikkaan ja pakottivat hänet juomaan myrkkyä ja happoa. Sagheer menehtyi viikkoa myöhemmin.

Lähteet: International Christian Concern, The Guardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print