Your Cart

Pakistan – Asia Bibin armahdus ”epätodennäköinen”

Asia Bibi

Toimittaja Shah Meer Baloch on päässyt haastattelemaan Asia Bibin lakimiestä Saif-ul-Malookia, ja haastattelu on julkaistu Deutsche Welle -lehden verkkosivulla.

Oikeuskäsittely takkuaa

Lähes yhdeksän vuotta vankilassa viruneen Asia Bibin kuolemantuomion käsittelyä Pakistanin korkeimmassa oikeudessa on odotettu heinäkuusta 2015 lähtien, jolloin oikeus otti sen kuultavakseen. Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut melkein puoleentoista vuoteen. Viimeisin kokoontuminen oli lokakuussa 2016, jolloin yksi tuomareista jääväsi itsensä.

EU:ssa uskonnonvapauden erityislähettiläänä toimiva Jan Figel on kertonut EU:ssa epäiltävän, että korkein oikeus viivyttää tapauksen käsittelyä tarkoituksellisesti. Asia Bibin tapaus ei ole Pakistanissa enää ainoastaan uskonnollinen, vaan myös poliittinen. Tällä hetkellä poliittinen tilanne maassa on tulenarka heinäkuussa tulossa olevien parlamenttivaalien edellä.

Armahdus tuskin odotettavissa

Vuonna 2016 Asian aviomies Ashiq Masih pyysi presidentti Mamnoon Hussainia armahtamaan vaimonsa ja päästämään hänet lähtemään Ranskaan, joka samana vuonna tarjosi Asialle kunniakansalaisuutta.

Asian lakimies ei kuitenkaan usko, että presidentti armahtaa hänet, sillä niin suuri osa pakistanilaisista vastustaa sitä. Pakistanin perustuslain mukaan presidentti toimii pääministerin aloitteiden pohjalta, eikä Saif-ul-Malook usko, että yksikään siviilipääministeri uskaltaa antaa tällaista ehdotusta presidentille.

Painostuksella ei merkitystä

Kansainvälisesti Asia Bibi on saanut laajaa tukea, mutta Saif-ul-Malookin mukaan sillä ei ole mitään vaikutusta Pakistanin viranomaisiin. Hän huomauttaa, että valtio itse on syyttäjä Asian tapauksessa.

Vuodelta 2012 olevassa kuvassa Asian aviomies Ashiq ja tyttäret Isha ja Isham.

Malook kuitenkin sanoo, että kansainvälinen tuki rohkaisee häntä itseään ja Asiaa. ”Tunnet itsesi vahvaksi, kun työtäsi arvostetaan ja tuetaan”, hän sanoo. ”Kun kerron Bibille, että niin monet maat haluavat tarjota hänelle kansalaisuutta, se rohkaisee häntä ja auttaa häntä unohtamaan, että hän on ollut vangittuna yhdeksän pitkää vuotta.”

Asia voi hyvin

Haastattelussa Malookilta kysyttiin, ovatko Asian perhe ja ystävät vaarassa. Hänen mukaansa jumalanpilkasta syytettyjen tukeminen on äärimmäisen vaarallista. ”Joten kyllä, Bibiä lähellä olevat ovat vaarassa. Me rukoilemme Jumalaa heidän turvallisuutensa puolesta.”

Lopuksi Saif-ul-Malookilta kysyttiin, kohdellaanko Asiaa hyvin vankilassa. ”Kyllä, voin vakuuttaa, että häntä kohdellaan hyvin. Vierailen hänen luonaan melko usein. Hänellä ei ole huomauttamista vankilaviranomaisista, jotka ovat kaikki naisia”, hän kertoo.

Presidentin tarjoama armahdus on siis asianajajan mukaan epätodennäköinen, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista. Rukoile, että korkein oikeus kokoontuisi pian ja kumoaisi Asian tuomion. Samalla kun rukoilet Asian ja hänen perheensä puolesta, rukoile myös asianajaja Saif-ul-Malookin puolesta, sillä hän edustaa Asia Bibiä oman henkensä uhalla.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print