Kärsimys on jo vuosia ollut Nigerian kristittyjen osa. Vuonna 2010 kansainvälinen rikostuomioistuin käynnisti tilanteesta tutkinnan. Tuolloin väkivaltaan oli syyllisenä terroristijärjestö Boko Haram. Sitä seuranneina vuosina tuhannet ihmiset ovat menettäneet henkensä, lukuisia koteja ja kirkkoja on tuhottu, satoja viattomia ihmisiä on siepattu – heidän joukossaan teini-ikäinen Leah Sharibu, joka siepattiin helmikuussa 2018, ja joka on edelleen kadoksissa.
Niin järkyttäviä kuin Boko Haramin väkivallanteot ovat olleetkin, fulani-militantit ovat sittemmin jättäneet heidät varjoonsa. Tarkkaa kuolonuhrien määrää ei tiedetä, mutta kristilliset johtajat sanovat yli 6000 vammautuneen tai kuolleen heidän käsissään – monet heistä lapsia, naisia ja vanhuksia. Tilannetta on jo kuvailtu kansanmurhaksi.
Kesäkuun 15. päivänä Iso-Britannian parlamentissa toimiva kansainvälisen uskonnonvapauden ryhmä julkaisi raportin otsikolla Nigeria: Unfolding Genocide? (Nigeria: Tapahtumassa kansanmurha?). Raportissa kerrotaan, kuinka tuhannet viattomat ihmiset ovat menettäneet henkensä ja lukukuisia koteja tuhottu. Ryhmä pyytää kansainvälistä yhteisöä reagoimaan tilanteeseen. Keinoiksi esitetään humanitaarisen avun tarjoamista kärsiville, kansainvälisen yhteisön kannanottoa, sekä Nigerian viranomaisten oma-aloitteisia toimia. Britannian hallinnon edustajat ovat välittäneet huolensa aiemmin tänä vuonna myös kansainväliselle rikostuomioistuimelle ja vaatineet lisätutkintaa.
Nigerian viranomaiset ovat suhtautuneet väheksyen syytöksiin toimiensa passiivisuudesta. Presidentti Muhammadu Buharia edustava tiedottaja on kutsunut syytöksiä ”harhauttavaksi kampanjaksi”, jossa esitetään ”valheellisia väitteitä kristittyjen vainosta”. Piittaamaton suhtautuminen herättää huolen presidentin mahdollisesta asenteellisuudesta, sillä hän on itse fulani-päällikön poika.
Rukoile Nigerian kristittyjen puolesta, joihin kohdistuu jatkuvasti väkivaltaa, ja pyydä helpotusta heidän tilanteeseensa.
Lähteet: Forbes, Christian Post