Your Cart

Oikeudenkäynti jatkunut Sudanissa

Nuba-vuorilla koulujen viereen on kaivettu maahan pommisuojia lasten turvaksi. Kuva: Marttyyrien Ääni
Nuba-vuorilla koulujen viereen on kaivettu maahan pommisuojia lasten turvaksi. Kuva: Marttyyrien Ääni

Sudanissa jatkui maanantaina 17. lokakuuta oikeudenkäynti kahta sudanilaista pastoria, Hassan Abduraheemia ja Kuwa Shamalia, sekä sudanilaista miestä Abdulmonem Abdumawlaa ja tsekkiläistä avustustyöntekijää, Marttyyrien Äänen yhteistyökumppania, Petr Jasekia vastaan. Maanantaisessa oikeudenkäynnissä syyttäjä keskittyi Petr Jasekin osuuteen.

Syyttäjä Abdel-Rahman Sotal-Arab kertoi oikeudessa, että Jasek kirjoitti vuonna 2010 raportteja, joissa tuomitaan Sudan ja tahritaan sen mainetta kansainvälisen yhteisön edessä. Hän painotti, että maa on kärsinyt raporteista tähän päivään saakka, sillä niillä on ollut negatiivinen vaikutus Sudanin poliittiseen, talous- ja turvallisuustilanteeseen.

Jasekilta takavarikoidussa nauhoituksessa sanotaan syyttäjän mukaan, että Nuba-vuorilla ja Etelä-Kordofanissa tapahtuva kansanmurha on systemaattista. Lisäksi syyttäjä sanoo Jasekin ja joidenkin muiden matkustaneen Nuba-vuorille ja valokuvanneen siellä siviilejä. Sen jälkeen kuvat on lähetetty ulkomaille ja kuvaotsikoissa sanotaan Sudanin armeijan vainoavan ja kiduttavan ihmisiä sekä pakkokäännyttävän heitä islamiin. Raporteissa oli myös kerrottu Sudanin armeijan pommittavan siviilikohteita.

Syyttäjä huomautti, että Jasek on myöntänyt järjestönsä suojelevan viranomaisten vainoamia ihmisiä.

Vangittuna olevia neljää uskovaa syytetään rikoksista, joista enimmäisrangaistus on kuolemantuomio. Sudanin presidentti Omar Hassan Ahmad al-Bashir on tällä hetkellä ainoa istuva valtionpäämies, jonka kansainvälinen rikostuomioistuin on etsintäkuuluttanut rikoksista ihmiskuntaa vastaan, kahdesta sotarikoksesta ja kolmesta kansanmurhasta.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, milloin oikeudenkäynti jatkuu.

Lähde: Sudan Tribune

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print