Your Cart

Nigeria – Kristityt protestoivat Abujassa

Fulanipaimen. Kuva: Wikipedia

Sadat Plateaun osavaltiossa asuvat kristityt matkustivat viime viikolla pääkaupunkiin protestoimaan osavaltiossa jatkuvasti meneillään olevaa väkivaltaa vastaan.

Kristityt ryntäsivät Abujan kaduille kaksi päivää sen jälkeen, kun jälleen kaksi kristittyä löytyi surmattuina Plateaun osavaltiossa. Ibrahim Nyamin ja Jimmy Pamin luotien lävistämät ruumiit löytyivät sunnuntaina 23. elokuuta Barkin Ladissa. Alueella toimivia fulani-paimentolaisia epäillään kristittyjen murhista.

Useat kristittyjen ryhmät matkasivat tiistaina 25. elokuuta Plateausta Abujaan tapaamaan YK:n pääsihteeriä Ban Ki-moonia ja luovuttamaan hänelle vetoomuksen, jossa kerrottiin aseistettujen fulani-paimentolaisten hyökkäyksistä kristittyjä yhteisöjä vastaan. Ban oli Nigeriassa tapaamassa presidentti Muhammadu Buharia.

Kate Pam, vetoomuksen esittäneen ryhmän johtaja kertoo, että kristittyjen murhista on tullut toistuva ongelma Plateaun osavaltiossa ja Nigerian hallitus on tarkoituksellisesti väistellyt ongelman kohtaamista.

Enimmäkseen kristityn berom-heimon maanviljelijät ovat perinteisesti antaneet maitaan fulanien karjan laidunnettavaksi (maanviljelijät käyttivät lannan lannoitteena). Jännitteet saavuttivat kuitenkin huippunsa 10.3.2010 tapahtuneen Dogo Nahawan verilöylyn myötä. Tuolloin yli 500 miestä, naista ja lasta murhattiin ”pelkurimaisessa aamuyön hyökkäyksessä”.

”Sen jälkeen emme ole tunteneet rauhaa”, vetoomuksessa sanottiin. ”Kiusaajamme ovat kulkeneet kylästä kylään, tappaen, vammauttaen, ryöstellen, ampuen, polttaen. Tämän vuoden toukokuun jälkeen hyökkäyksiä kyliimme on ollut enemmän ja ne ovat olleet ankarampia. Keskimäärin 10 ihmistä tapetaan joka viikko.”

– Morning Star News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print