Your Cart

Myanmar: Armeijan sieppaamien diakonien arvellaan kuolleen

Seurakunta koolla Myanmarissa.

Myanmarin sotilaiden pidättämien kolmen diakonin arvellaan kuolleen heidän käsissään. Samaan aikaan pidätetty pastori pääsi pakenemaan ja on nyt sairaalahoidossa.

Heinäkuun puolivälissä Myanmaria hallitsevan juntan sotilaat sieppasivat kolme diakonia ja pastorin, syyttäen heitä juntan vastaisen aseistetun ryhmän tukemisesta. Sieppaus tapahtui 16. heinäkuuta läntisen Myanmarin Chinin osavaltiossa, Mindatin kaupungissa. Pastori Htang Kay On ja diakonit Chai Kay, Hon Chway ja Hon Kay vietiin presbyteerisestä kirkostaan.

Yaw Man, Mindatin asukashallinnon johtaja, kertoi Radio Free Asialle, että hänen tietojensa mukaan diakonit kuolivat sotilaiden kuulustellessa heitä. Mindatin asukkaat perustivat oman hallintoelimensä, sillä he eivät tunnusta Myanmarin sotilashallintoa.

Joukot kuulustelivat, hakkasivat ja kiduttivat myös pastoria. Sotilaat luulivat hänen kuolleen, kun hän menetti tajuntansa ja heittivät hänet ojaan lähelle sotilastukikohtaa. Pastori tuli tajuihinsa ja pystyi pakenemaan.

Pastori Htang Kay On on nyt hoidettavana turvallisessa paikassa, Yaw Man kertoi.

Chinin osavaltio on enimmäkseen kristittyjen asuttama. Chin, samoin kuin pohjoisessa oleva Sagaingin alue ja Kayahin osavaltio idässä, ovat olleet aseellisessa vastarinnassa hallintoa vastaan siitä lähtien, kun armeija kaappasi vallan vaaleilla valitulta hallinnolta helmikuussa 2021. Sotilasjuntta ei ole saanut näitä alueita hallintaansa.

Kadoksissa olevien diakonien sukulaiset pitivät heille rukoushetken 30. heinäkuuta.

Sotilaat olivat sallineet tilapäisen pakolaisleirin perustamisen presbyteerikirkkoon, joka sijaitsee lähellä sotilastukikohtaa.

Mutta kun sotilaat näkivät moottoripyöriä kirkon pihalla, he uskoivat diakonien ja pastorin tukevan Chin-maan puolustusjoukkoja (CDF), kapinallista ryhmää, joka muodostettiin suojelemaan Chinin osavaltiota sotilasjuntalta.

Toiset uskonnolliset johtajat ja kaupungin johto menivät sotilastukikohtaan kysymään diakoneista, mutta sotilaat sanoivat, että diakonit on pidätetty kuulustelua varten.

Seuraavalla kerralla sotilaat sanoivat, että diakonit eivät ole enää siellä.

”Kaikki näkivät, miten sotilaat sieppasivat heidät ja veivät tukikohtaansa”, Yaw Man kertoo. ”Lähellä tukikohtaa asuvat kuulivat, kuinka heitä kidutettiin. Mitä he tarkoittivat sillä, että he eivät ole enää siellä?”

Kun sotilaita pyydettiin luovuttamaan diakonien ruumiit hautaamista varten, jos he ovat kuolleet, sotilaat edelleen väittivät, että diakonit eivät ole heidän hallussaan.

”Tilannetta harkitessa minun on pakko sanoa, että he ovat kuolleet”, Yaw Man sanoi.

Diakonien omaiset eivät uskaltaneet puhua Radio Free Asialle. Myös juntan edustajat ovat kieltäytyneet kommentoimasta.

”Ei ole mitään näyttöä siitä, että he olisivat olleet CDF:n tukijoita”, sanoo paikallisen ihmisoikeusjärjestön johtaja Salai Mang Hre Lian. ”He olivat rauhaa rakastavia uskonnollisia johtajia, jotka auttoivat sodasta kärsiviä pakolaisia kirkossa, jonka sotilasjohto oli osoittanut heille.”

Sotilaat ovat tappaneet seitsemän kristittyä pastoria Chinin osavaltiossa vallankaappauksen jälkeen, pidättäneet 14 ja vahingoittaneet tai tuhonneet yli 70 kristillistä uskonnollista rakennusta, kuten kirkkoja.

Lähde: Radio Free Asia

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print