Your Cart

Mitä Egyptissä tapahtuu? Neljä kristittyä murhattu 10 päivän aikana

Youssef Lamei

Egyptissä on kymmenen päivän sisällä murhattu neljä kristittyä kolmessa eri kaupungissa. Murhien ei ilmeisesti oleteta liittyvän toisiinsa, mutta murhatapa on kaikissa ollut sama.

Ensimmäinen murha tapahtui Alexandriassa 3. tammikuuta. Kauppaa pitävä Youssef Lamei oli istumassa myymälänsä ulkopuolella, kun 48-vuotias salafisti käveli hänen luokseen takaapäin ja viilsi hänen kurkkunsa auki. Murha oli ilmeisen suunniteltu, sillä Lamein veljen mukaan murhaaja oli vieraillut kaupassa useita kertoja aiemmin. Lamei tunnettiin alueella rauhallisena miehenä, joka kunnioitti muslimien pyyntöjä ja piti kauppansa suljettuna ramadanin ja rukoushetkien aikana. Murhasta epäilty pidätettiin seuraavana päivänä ja hän on tunnustanut teon. Teon syyksi hän sanoo sen, että Lamei myi kaupassaan alkoholia.

Gamal ja Nadia

Kolme päivää myöhemmin, koptien joulupäivänä 6. tammikuuta, Pohjois-Egyptin Minufiyahin kaupungissa löytyi kristitty pariskunta murhattuna sängystään. Gamal Samin (60) ja hänen vaimonsa Nadian (48) kurkut oli viilletty auki. Poliisin mukaan kyseessä oli ryöstö, mutta paikalle ensimmäisenä saapunut Nadian veli, Magdy Amin Girgis sanoo, että mitään ei oltu viety ja Nadialla oli yhä korunsa yllään. Gamal pyöritti matkapuhelinmyymälää talonsa alakerrassa ja Nadia työskenteli vakuutusyhtiössä. Teosta epäillään kahta miestä, jotka eivät ilmeisesti tunteneet uhrejaan. Pariskunta asui enimmäkseen koptien asuttamassa Tukh El-Dalkahin kylässä, mutta alueella kerrotaan olevan monia salafistikyliä.

Bassam Safwat Atta

Neljäs murha tapahtui 13. tammikuuta Dairiutin kaupungissa Ylä-Egyptissä. Naimisissa oleva kahden lapsen isä ja kirurgi Bassam Safwat Atta (35) löytyi kuolleena kotonaan, niin ikään kurkku auki viillettynä. Hänet löysi naapuri, jonka Attan vaimo oli pyytänyt tarkastamaan tilanteen sen jälkeen, kun hän ei enää saanut mieheensä yhteyttä puhelimitse. Naapurin, Mokhles Nagehin, mukaan paikalla ei näkynyt kamppailun jälkiä eikä tälläkään kertaa mitään oltu viety, vaikka asunnossa oli muun muassa huomattava summa rahaa. Atta makasi kotinsa lattialla verilammikossa puhelin ja avaimet sekä verinen veitsi vieressään. Attan vaimo, gynekologina työskentelevä Nehal Reda, oli tuona päivänä töissä toisessa kaupungissa ja lapset olivat hänen mukanaan. Atta oli sekä muslimien että kristittyjen pitämä ja häntä kutsuttiin ”köyhien lääkäriksi”, sillä hän hoiti yksityisklinikallaan köyhiä ilmaiseksi.

Lähteet: International Christian Concern, World Watch Monitor, Daily News Egypt

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print