Your Cart

Uzbekistan

Millainen maa?

Uzbekistan on pitkään ollut uskonnonvapautta ankarasti rajoittava maa, mutta viime vuosina hallitus on tehnyt yhä uusia muutoksia uskonnonvapauteen liittyen. Nämä kohennukset, uskovien kesken yli seurakuntarajojen levinnyt yhteishenki, kristillisten johtajien koulutukseen ja varustamiseen panostaminen, ovat myönteistä kehitystä uzbekkikristittyjen ja -seurakuntien pienelle joukolle.

Seurakuntien ja kristillisten järjestöjen rekisteröitymistä on helpotettu, mutta evankeliointia ja kristinuskoon kääntymistä vastustetaan, ja kristillisen materiaalin jakaminen julkisesti on yhä rikos. Edelleen uskonnon harjoittaminen on suurelta osin luvanvaraista: uskontoa ei saa harjoittaa paikoissa, joita ei ole sitä varten rekisteröity eikä uskontoa saa opettaa ilman viranomaisten myöntämää lupaa.

Yleiset uskonnot

Uzbekeista 88 prosenttia on muslimeja, enimmäkseen sunneja. Ortodokseja on 9 % ja 3 prosenttia muita uskoja, joihin myös evankeliset kristityt kuuluvat.

Suuri osa uzbekeista on kuitenkin käytännössä uskontoja harjoittamattomia, joka on seurausta vuosikymmenten ateistisesta kommunistihallinnosta Neuvostoliiton alaisuudessa.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Islamista kristinuskoon kääntyvät voivat joutua vaikeuksiin viranomaisten kanssa, ja perhe voi hyljätä islamista luopuvan.

Islamista kristinuskoon kääntyviä vainoavat heidän omat perheensä, yhteisönsä ja toisinaan myös viranomaiset. Evankelisia kristittyjä pidetään uskonnollisina ekstremisteinä ja heitä on sakotettu ja pidätetty yhteen kokoontumisen vuoksi, sillä sitä pidetään laittomana toimintana. Ortodoksiseurakunnat saavat kokoontua avoimesti ja laillisesti, mutta suurin osa evankelisista seurakunnista tapaa rekisteröitymättömissä ryhmissä.

Joitakin vuosia sitten kristityt vangittiin automaattisesti, mutta nyttemmin lyhytkestoiset pidätykset ja sakottaminen on tavallisempaa.

Raamatut

Raamattuja on vaikea saada, ja joillekin kristityille sellaisen hallussapito on vaarallista.

Tutustu tämän maan artikkeleihin!

Uzbekistan