Your Cart

Ukraina

Millainen maa?

Neuvostoliiton aikaan Ukrainan seurakunta oli maanalainen seurakunta, joka Ukrainan itsenäistyttyä nousi esiin, ja lukuisia uusiakin seurakuntia syntyi.

Toisin kuin Venäjällä, Ukrainassa on ollut runsaasti uskonnollista monimuotoisuutta ja kunnioitus uskonnonvapautta kohtaan. Millään uskonnollisella ryhmällä ei ole valtionkirkon asemaa.

Ukrainassa on kaksi ortodoksikirkkoa, toinen Moskovan patriarkaatin alaisuudessa ja toinen siitä eronnut, Ukrainan ortodoksinen kirkko sekä kolme katolisen kirkon suuntausta.

Venäjällä kielletyt uskonnolliset ryhmät, kuten Jehovan todistajat, eivät ole kiellettyjä Ukrainassa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan tilanne vallatuilla alueilla muuttui, samoin kuin se oli jo muuttunut vuonna 2014 Venäjän vallattua Krimin ja sen jälkeen Donbassin ja Luhanskin alueet.

Yleiset uskonnot

Valtaosa ukrainalaisista pitää itseään kristittyinä. Vuonna 2018 ortodokseja oli 67 prosenttia, katolisia 10. Evankelisia, protestanttisia kristittyjä oli noin 10 prosenttia.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Tällä hetkellä uskoviin kohdistuu vainoa Venäjän valtaamilla alueilla, miehittäjäviranomaisten ja sotilaiden tahoilta.

Venäläisjoukkojen valtaamilla alueilla kirkkoja ja rukoushuoneita on tuhottu, takavarikoitu, ja käytetty armeijan majapaikkoina ja ammusvarastoina. Etenkin pastoreita on siepattu, pidätetty, pahoinpidelty, kidutettu ja jopa tapettu.

Melitopolia lähellä sijaitsevassa Chkaloven kylässä Venäjän sotilaat tulivat seurakunnan iltatilaisuuteen 21. syyskuuta 2022 ja kielsivät heitä kokoontumasta. He sanoivat: ”Teidän jalkanne eivät astu tänne kansanäänestyksen jälkeen. Meillä on vain yksi uskonto: ortodoksisuus.”

Raamatut

Raamattuja on saatavilla Ukrainassa, ja siellä toimii myös oma Ukrainan raamattuseura, jolla ennen sotaa oli toimipisteet neljässä kaupungissa Ukrainassa.

Marttyyrien Äänen työ Ukrainassa

Marttyyrien Ääni ryhtyi tukemaan Ukrainan uskovia heti sodan alettua. Annamme sekä käytännön että hengellistä apua. Käytännön apu - esimerkiksi generaattoreita, vaatteita, ruokaa - annetaan aivan sodan etulinjoissa toimiville pastoreille, jotka jakavat sen eteenpäin tarvitseville.

Kustannamme traumaterapiaviikkoja erityisesti etulinjoilla toimiville pastoreille, joiden aikana he saavat levähtää ja välineitä traumatisoivien asioiden käsittelyyn koulutettujen terapeuttien avulla.

Lähetämme myös apua uskoville, jotka ovat joutuneet venäläisjoukkojen vainoamiksi.

Ukrainan työn viitenumero on 871 404 ja MobilePaylla 30428.