Your Cart

Saudi-Arabia

Millainen maa?

Islam sai alkunsa Saudi-Arabiassa noin 1400 vuotta sitten, ja Muhammed julisti, ettei Arabian niemimaalla tulisi olla mitään muuta uskontoa.

Saudi-Arabiassa sijaitsee muslimeille pyhä Mekka, jonne pyhiinvaeltajat matkaavat suorittaakseen hadzin, yhden islamin viidestä peruspilarista. Koska Saudi-Arabian merkitys islamille on niin suuri, maa on kauan ollut olennaisen tärkeä sekä islaminuskolle että ääri-islamilaiselle aatteelle.

Viime vuosina hallinto on kruununprinssi Muhammad bin Salman Al Saudin johdolla kuitenkin alkanut nykyaikaistaa maata, minkä seurauksena maa on muuttunut avoimemmaksi länsimaisia turisteja ja liikeyrityksiä kohtaan. Uudistukset ovat mm. rajoittaneet ankaran uskonnollisen poliisin toimintaa sekä lieventäneet lakeja, jotka olivat pitkään rajoittaneet naisten työskentelyä ja matkustamista.

Monet saudit ovat tulleet tuntemaan Kristuksen sosiaalisen median kautta, ulkomaanmatkalla tai tavattuaan kristittyjä kotimaassaan tai sen ulkopuolella. Jotkut saudit ovat pettyneitä islamiin, ja he ovat nyt avoimempia evankeliumille kuin koskaan ennen.

Yleiset uskonnot

Lähes kaikki saudit ovat sunnimuslimeja, mutta myös shiioja on jonkin verran. Koska maassa on paljon ulkomaisia työntekijöitä, neljä prosenttia väestöstä on kristittyjä ja heistä puoli prosenttia evankelisia.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Perheet, yhteisöt ja viranomaiset vainoavat islamista kristityksi kääntyneitä ankarasti ja pyrkivät rajoittamaan evankeliointia ja Raamattujen levitystä.

Saudi-Arabia on maailman rajoitetuimpia ja vaikeimpia asuinpaikkoja kristityille, erityisesti niille, jotka ovat kääntyneet islamista. Ulkomaisille kristityille työntekijöille on sallittu yksi seurakunta, mutta muita seurakuntia ei suvaita. Islamista kääntyminen määritellään laissa luopumukseksi, ja siitä rangaistaan kuolemalla. On kuitenkin todennäköisempää, että kristityiksi kääntyneen saudin surmaa joku hänen perheenjäsenistään kuin että hän joutuu viranomaisten käsiin.

Raamatut

Raamattujen omistaminen on saudeille laitonta. Jotkut etsivällä paikalla olevat ja kristityiksi kääntyneet saudit haluavat silti hankkia oman Raamatun, ja monet saudit lukevat Raamattua internetin ja muun digitaalisen median kautta.

Tutustu tämän maan artikkeleihin!

Saudi-Arabia