Myanmar (Burma)
Millainen maa?
Kristillinen usko Myanmarissa juontaa juurensa Adoniram Judsonin tekemään lähetystyöhön. Hän saapui maahan Ann-vaimonsa kanssa vuonna 1813. Judsonin burmankielisen raamatunkäännöksen uusittu painos on seurakuntien yhä käyttämä standardikäännös.
Useimmat kristityt ovat alkuperältään chin- tai karen-heimoa, kun taas Myanmarin etnisen enemmistön edustajista suhteellisen harvat ovat tulleet uskoon. Myanmarissa on paljon raamattukouluja, vaikka useimmat ovat laittomia, ja kansalliset seurakuntien perustajat sekä lähetit julistavat rohkeasti evankeliumia. Seurakunnat kasvavat huolimatta laajamittaisesta vainosta, jota harjoittavat viranomaiset sekä buddhalainen enemmistö.
Burmalainen etninen enemmistö hallitsee ja alistaa muita heimoryhmiä. Vaikka poliittisesta muutoksesta on usein keskusteltu, muutokset ovat jääneet pinnallisiksi ja tällä hetkellä Myanmaria hallitsee sotilasjuntta.
Yleiset uskonnot
Monet burma-heimon jäsenet ovat buddhalaisia, kun taas chin- ja karen- heimot kokevat olevansa kristittyjä, ja viranomaiset sortavat heitä. Rohingya-muslimit ovat pieni, mutta merkittävä ryhmä, joka on viime vuosina kärsinyt tuhoisista ihmisoikeusloukkauksista sotilashallituksen käsissä.
Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?
Pääasiallinen vainooja Myanmarissa on sotilasjuntta yhdessä buddhalaisten munkkien kanssa, mutta myös paikalliset viranomaiset ja heimokansojen miliisijoukot vainoavat kristittyjä. Myös animismia harjoittavat perheet ja kyläläiset vainoavat usein kristinuskoon kääntyneitä.
Laajalle levinnyt, pitkään kestänyt sisällissota koskettaa kristittyjä suoraan, kun he joutuvat sotivien osapuolten hyökkäyksien kohteiksi. Sotilasjuntta on tehnyt hyökkäyksiä kristittyihin kyliin, tuhonnut rukoushuoneita, surmannut uskovia ja pidättänyt seurakuntien johtajia.
Animismiin uskovat kyläläiset kostavat kristityille ja väittävät, että nämä vihastuttavat paikalliset henget. Seurakuntien kokoontumiset ja kirkkorakennukset ovat sallittuja monessa osassa maata, mutta suhtautuminen niihin vaihtelee osavaltiosta toiseen.
Aktiiviset ja uskostaan todistavat kristityt kohtaavat ongelmia. Heimokansojen keskuudessa perheet vastustavat kääntymystä, ja vastakääntyneet joutuvat viranomaisten tiukan tarkkailun alle. Buddhalaiset munkit ovat aktiivisesti vastustaneet uusia kristittyjä sekä evankelistoja.
Raamatut
Raamattuja voi ostaa ja omistaa laillisesti pienessä määrin, mutta useimmilla ihmisillä ei ole varaa niihin. Vaikka suurten kaupunkien kirjakaupat myyvät Raamattuja, monilla alueilla niitä ei ole saatavissa. Monet burmankieliset Raamatut on salakuljetettu maahan.