Your Cart

Mosambik

Millainen maa?

Kaakkois-Afrikan rannikolla sijaitseva Mosambik oli Portugalin siirtomaa vuoteen 1975 asti, ja portugali on edelleen maan virallinen kieli. Itsenäistyttyään Mosambikiin tuli kommunistinen yksipuoluehallinto, jota Neuvostoliitto tuki. Tuhoisa sisällissota riehui vuodesta 1977 vuoteen 1992 ja johti presidentin johtamaan demokratiaan, mutta sota tuhosi maan talouden ja infrastruktuurin.

Nyt Mosambik on yksi maailman köyhimmistä ja vaarallisimmista maista.

Vaikka maa on enimmäkseen kristitty, pohjoisissa provinsseissa muslimit ovat enemmistönä. Yhdessä niistä, Cabo Delgadossa, on riehunut islamistinen kansannousu vuodesta 2017 lähtien. Hyökkäyksiä on tehty poliisiasemille ja hallintorakennuksiin.

Vuonna 2019 kapinalliset vannoivat uskollisuutta Isisille ja hyökkäykset kiihtyivät. Islamistit hyökkäilivät kyliin ja valtasivat kokonaisia kaupunkeja saaden lopulta hallintaansa lähes koko Cabo Delgadon. Vuonna 2021 Ruanda ja muut eteläisen Afrikan maat lähettivät tuhansittain sotilaita alueelle. Ne ovat saaneet vallattua monia suuria kaupunkeja, mutta iskuja tapahtuu edelleen. Yli 700 000 ihmistä on yhä paennut Cabo Delgadosta.

Yleiset uskonnot

Maa on kristillisenemmistöinen, evankelisia on noin 13 prosenttia. Noin 25 prosenttia harjoittaa perinteisiä luonnonuskontoja ja 17 prosenttia on muslimeja.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Äärimuslimit vainoavat kristittyjä maan pohjoisosassa.

 

Pohjois-Mosambikissa asuvat kristityt, erityisesti pastorit, ovat kärsineet paljon ja kapina on vahingoittanut myös monia nimellisesti muslimeja.

Syrjäisiin kyliin hyökätessään islamistit erottavat usein kristityt muista kyläläisistä ja kohtelevat kristittyjä hyvin julmasti ja epäinhimillisesti. Kaikki rukoushuoneet ja kristittyjen kodit tuhotaan yleensä.

Hyökkäyksiä paenneet kristityt ovat hajaantuneet eri puolille Mosambikia eivätkä monet tiedä, miten heidän perheenjäsenensä voivat.

Kristinuskoon islamista kääntyneet kohtaavat muslimienemmistöisillä alueilla ankaraa painostusta ympäröivän yhteiskunnan taholta ja usein he joutuvat perheittensä hylkäämiksi.

Raamatut

Raamattuja on saatavilla, mutta joillakin alueilla ja aluemurteilla saatavuus on huonoa. Monet heimot ovat lukutaidottomia, joten ääniraamatut ovat heidän parissaan kysyttyjä.

Marttyyrien Äänen työ Mosambikissa

Olemme yhdessä Etelä-Afrikan Marttyyrien Äänen kanssa lähettäneet hätäapua Pohjois-Mosambikissa asuneille kristityille, jotka ovat joutuneet pakenemaan islamistien hyökkäysten vuoksi. (Lahjoitusviite "Suurin tarve" 871 022)