Your Cart

Mali

Millainen maa?

Mali on köyhä, mutta kehittyvä maa, joka on yhä pääosin muslimimaa. Vaikka maahan saapui lähettejä 1920-luvun alussa ja he tekivät työtä useimmilla alueilla, maassa on hyvin harvoja evankelisia kristittyjä. Pieniä uskovien seurakuntia kokoontuu kaupungeissa, joiden tiedetään olevan islamilaisen toiminnan keskuksia.

Vuodesta 2016 Malissa on kidnapattu useita lähettejä, tai heidät on kidnapattu naapurimaissa ja tuotu Maliin. Maassa pitkään työtä tehnyt sveitsiläinen lähetyssaarnaaja Beatrice Stockli siepattiin vuonna 2016 ja neljä vuotta myöhemmin terroristit surmasivat hänet. Vuonna 2017 islamistiryhmien uhkaukset saivat jotkin lähetysjärjestöt vetämään työntekijänsä pois maasta.

Yleiset uskonnot

93 prosenttia malilaisista on sunnimuslimeja, ja heistä useimmat harjoittavat myös animismia. Kristittyjä on kolme prosenttia, joista alle yksi prosentti on evankelisia.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Malissa kristittyjä vainoavat islamilaiset ääriryhmät.

Vuoden 2012 sisällissodan aikana uskovat pakenivat etelään, koska pohjoisen ääriryhmät pyrkivät luomaan islamilaisen valtion. Kirkkoja ja pastoreiden koteja tuhottiin. Islamistien hyökkäykset jatkuvat yhä.

Islamista kristinuskoon kääntyneet kokevat häirintää perheensä ja lähiympäristönsä asukkaiden taholta. Pohjoisessa on avoimia ja aktiivisia seurakuntia, mutta jotkut uskovat lähtevät silti etelään sitä mukaa kuin islamistien uhka pahenee. Eräs pastori joutui lähtemään saatuaan useita tappouhkauksia ja hänen vaimonsa kärsii yhä tapauksen aiheuttamasta traumasta. Evankelistoja on vangittu vähäksi aikaa, kun heitä on syytetty ihmisten käännyttämisestä.

Raamatut

Raamatut ovat harvinaisia ja niitä on vaikea hankkia pääkaupungin ulkopuolella, erityisesti vähemmistökielillä.

Tutustu tämän maan artikkeleihin!

Mali