Your Cart

Kenia

Millainen maa?

Kenia on pääosin kristitty maa, mutta pohjoisessa monet heimoryhmät ovat yhä saavuttamattomia, ja suuri osa rannikkoa on islamilaista aluetta. Lisäksi Koillis-Keniassa sijaitsevalla Suur-Somaliaksi kutsutulla alueella 90 prosenttia väestöstä on etnisesti somaleja ja kiihkeitä muslimeja. Näillä alueilla muualta Keniasta tulleiden kristittyjen ja islamista luopuneiden kimppuun hyökätään usein, ja monia on surmattu. Alueella on joitakin seurakuntia, mutta paikalliset yhteisöt rajoittavat tiukasti niiden toimintaa.

Kenian perustuslaki takaa jokaiselle kansalaiselle uskonnonvapauden, mutta vastarintaa tekevien alueiden paikallisia viranomaisia johtavat muslimivirkailijat, jotka eivät sanottavasti puolusta uskovien oikeuksia.

Yleiset uskonnot

85 prosenttia kenialaisista on kristittyjä ja heistä 53 prosenttia evankelisia. Joissakin osissa maata on kuitenkin muslimienemmistö ja merkittävää islamilaista toimintaa, ja islamin vaikutus siellä on vahva. Muslimeja on 10 prosenttia väestöstä.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Äärimuslimit ovat aktiivisimpia pohjoisessa ja idässä, ja heidän toimintansa ulottuu etelässä Nairobiin saakka. Rannikkoalueilla myös asuinyhteisöjen jäsenet ja paikalliset viranomaiset vainoavat kristittyjä.

Kristityt eivät voi avoimesti puhua uskostaan somalienemmistöisillä alueilla tai pohjoisrajan lähellä sijaitsevilla alueilla joutumatta vaaraan menettää perheensä, elinkeinonsa tai asemansa yhteisössään.

Somalienemmistöisillä alueilla kristinuskoon kääntyneiden riski joutua väkivallan uhriksi on suuri. Itä-Keniassa islamilainen terroristiryhmä al-Shabaab hyökkää kristittyjen kimppuun, pommittaa kirkkoja ja tappaa uskovia. Rannikon muslimienemmistöisillä alueilla kristityt joutuvat perheidensä ja yhteisöjensä hylkäämiksi.

Raamatut

Raamattuja on saatavilla, mutta muslimienemmistöisillä alueilla tai tietyille murteille käännettyinä niitä on vaikea hankkia.