Your Cart

Kazakstan

Millainen maa?

Kazakstan, entinen neuvostotasavalta, on nykyään mineraalivarojensa ansiosta Keski-Aasian vauraimpia valtioita.

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen islaminusko on jälleen elpynyt ja monet ovat omaksuneet uudelleen islamilaisen perinteensä, jota ateistinen kommunismi aikoinaan rajoitti vuosikymmenien ajan.

Nykyään Kazakstan ottaa mallia eurooppalaisista naapureistaan: maassa on aloitettu valtavia rakennusprojekteja, talous kasvaa ja maa on omaksunut länsimaiden käyttämän latinalaisen kirjaimiston.

Yleiset uskonnot

70 prosenttia kazakstanilaisista on sunnimuslimeja. Kristittyjä on 26 prosenttia, ja heistä evankelisia alle yksi prosentti. Ateistisen kommunistihallinnon perintönä monet ovat kuitenkin vain nimellisesti uskontonsa edustajia.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Kristittyjä vainoavat heidän perheensä ja lähiympäristön asukkaat. Viranomaiset rajoittavat ja vainoavat venäläisen ortodoksikirkon ulkopuolisia seurakuntia ja uskovia.

Kristinuskoon kääntyneet joutuvat usein perheensä hylkäämiksi, heitä häpäistään julkisesti ja jopa piestään.

Kaikki uskonnollinen toiminta tulee rekisteröidä virallisesti, ja kristittyjä sakotetaan usein luvattomien uskonnollisten tekstien jakamisesta, uskostaan kertomisesta tai jumalanpalveluksien järjestämisestä.

Hallitus sallii enemmän vapautta ortodoksikristityille, mutta suhtautuu epäluuloisesti herätyskristillisiin, jotka pitävät jumalanpalveluksia maan omalla kielellä, kazakiksi. Rekisteröimättömien seurakuntien täytyy kokoontua yksityiskodeissa. Näihin kokoontumisiin tehdään usein yllätysratsioita, ja uskovia sakotetaan.

Raamatut

Raamattuja on saatavilla, mutta niiden jakelua rajoitetaan ja niitä on vaikea hankkia suurten kaupunkien ulkopuolella.

Tutustu tämän maan artikkeleihin!

Kazakstan