Your Cart

Irak

Millainen maa?

Nykyinen Irak koostuu kolmesta muslimienemmistöisestä ryhmästä (shiialaiset arabit, sunnilaiset arabit ja sunnilaiset kurdit), jotka ovat olleet ristiriidassa keskenään vuosisatojen ajan.

Kymmenettuhannet kristityt joutuivat pakenemaan maasta Isisin hyökkäysten takia. Jäljelle jäi kuitenkin pieni, mutta urhoollinen kristittyjen joukko. Monien irakilaiskristittyjen elämä on enimmäkseen selviytymistä päivästä toiseen, mutta he tekevät silti uskollisesti työtä edistääkseen evankeliumin leviämistä.

Monet Irakin muslimeista ovat hylänneet islamin ja avautuneet Kristukselle eri syistä, joista yksi on valtoimenaan rehottava korruptio ja väkivalta sekä radikaalien sunnimuslimien että shiialaisten keskuudessa. Nämä olosuhteet tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden julistaa evankeliumia irakilaisille, jotka etsivät toivoa ja totuutta. Väkivalta ja epävakaisuus ovat myös saaneet aikaan herätystä perinteisten kristittyjen keskuudessa, joista monet ovat löytäneet pelastavan uskon ja tulleet Kristuksen rohkeiksi todistajiksi.

Yleiset uskonnot

Irakin väestö on jakautunut shiia- ja sunnimuslimien kesken. Irakissa on Iranin jälkeen suurin shiialaisväestö. Irakin kristitty väestönosa on kärsinyt suuresti islamistien käsissä, ja sen lukumäärä on laskenut runsaasta 1,2 miljoonasta vajaaseen kolmeensataantuhanteen, samalla kun maassa on vallinnut jatkuva sotatila ja epävakaisuus aina vuodesta 2003 saakka.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Islamista kristityiksi kääntyneet joutuvat perheidensä pahoinpitelemiksi ja hylkäämiksi. Lisäksi klaanin tai heimon jäsenet, viranomaiset tai ääriryhmät saattavat tappaa heidät tai vainota heitä.

Pohjois-Irakin kurdien itsehallintoalueella uskovien elämä on helpompaa ja uskoa saa harjoittaa vapaammin. Isisin riehuessa Irakissa Kurdistan tarjosi suojapaikan pakeneville kristityille. Kristityt muualla maassa, erityisesti islamista kääntyneet, ovat jatkuvassa vaarassa joutua väkivallan kohteiksi, jopa siepatuiksi tai murhatuiksi.

Raamatut

Isis ja muut ääriryhmät tuhosivat kaikki löytämänsä Raamatut, mutta raamattuseurojen, Marttyyrien Äänen ja muiden lähetysjärjestöjen tekemän työn ansiosta maassa on jaettu enemmän Raamattuja kuin niitä tuhottiin. Nykyisin useimmilla irakilaiskristityillä on oma Raamattu. Saatavilla on useita eri vaihtoehtoja, kuten ääniraamattuja ja lasten Raamattuja.

Marttyyrien Äänen työ Irakissa

Marttyyrien Äänen työ Irakissa alkoi Isisin kylväessä tuhoa, kauhua ja surua. Mosulista pakeni tuolloin joukko perheitä pohjoisempaan Nahlan laaksoon, mistä he löysivät turvan. Olemme avustaneet Nahlan asukkaita monin tavoin, ruoka-avusta generaattoreihin, kylän koulua ja nyt viimeisimpänä erään joulukampanjan myötä Nahlaan rakennettiin oma leipomo, jossa on myös kahvila.

Toisaalla Pohjois-Irakissa tuemme Isisin jäsenten rääkkäämiksi joutuneita naisia varten perustettua traumaterapiakeskusta. Paikallisen kulttuurin tuntevat koulutetut terapeutit auttavat siellä näitä naisia pääsemään yli kokemastaan ja katsomaan luottaen tulevaisuuteen. (Lahjoitusviite "Irak" 871 91)

Tuemme myös islamista kristinuskoon kääntyneiden turvakotia. (Lahjoitusviite "Turvakodit" 870 52)

Liäksi tuemme kristillistä esikoulua ja koulua, missä vainottujen uskovien lapset saavat opetusta.