Your Cart

Etiopia

Millainen maa?

Evankeliumi tuotiin Etiopiaan jo ensimmäisellä vuosisadalla, mutta monet etiopialaiskristityt kokevat edelleen vainoa. Etelä-Etiopiassa poliittiset levottomuudet ja erään islamin äärisuuntauksen, wahhabismin, nousu oromokansan keskuudessa ovat aiheuttaneet alueen kristittyihin kohdistuneen hyökkäysaallon. Itä-Etiopian somaliväestö on maailman suurimpia, ja siellä kristittyjä vainoavat sekä heidän lähiympäristönsä asukkaat että heidän perheensä. Pohjois-Etiopiassa evankelisia kristittyjä vainoavat ääriortodoksit. Myös useat muslimienemmistöiset heimoryhmät eri puolilla Etiopiaa vainoavat kristittyjä.

Etiopian laki takaa uskonnonvapauden ja maan hallitus pyrkii yleensä suojelemaan kristittyjen oikeuksia. Mutta viimeaikaiset poliittiset levottomuudet ovat mahdollistaneet suuria kristittyihin ja seurakuntiin kohdistuneita hyökkäyksiä koko maassa. Siitä huolimatta Etiopian evankeliset seurakunnat jatkavat uusien seurakuntien istuttamista ja lähettävät lähettejä hankalille alueille.

Marraskuussa 2020 Pohjois-Etiopiassa Tigrayn alueella syttyi sisällissota, joka aiheutti valtavaa kärsimystä ja vahingoitti suuresti evankelisen vähemmistöalueen pastoreita ja seurakuntia.

Yleiset uskonnot

59 prosenttia etiopialaisista on kristittyjä (ortodokseja on 43 prosenttia ja protestantteja 22 prosenttia). Islam on leviämässä, ja muslimit muodostavat nykyään lähes 32 prosenttia väestöstä.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Useimmat kristityt harjoittavat uskoaan vapaasti ja avoimesti. Evankelisia kristittyjä kuitenkin painostetaan toisinaan liittymään perinteisiin kirkkokuntiin, ja islamista kristityiksi kääntyneet ovat väkivallan kohteina ja saavat jopa tappouhkauksia muslimienemmistöisillä alueilla.

Eritreassa uskoviin kohdistuva vaino merkitsee käytännössä rukoushuoneiden tuhoamista, uskovien uhkailua ja toisinaan väkivaltaisia hyökkäyksiä heitä vastaan.

Raamatut

Raamattuja painetaan, myydään ja levitetään Etiopiassa rajoituksitta. Kuitenkin monilla maaseutualueilla uskovia saatetaan vainota ankarasti Raamatun omistamisen takia.

Marttyyrien Äänen työ Etiopiassa

  • Tukea etulinjan lähetyskoulun toimintaan (Lahjoitusviite: Etulinjan evankelistat, 870 78)
  • Lähetysmatkoja naapurimaihin
  • Avustusta uskonsa tähden kärsineille: sairaanhoitoa, apua oman yrityksen käynnistämiseen (Lahjoitusviite: Marttyyrit 871 336)