Your Cart

Burkina Faso

Millainen maa?

Väkivaltainen kiihkoislamilaisuus on lisääntynyt Burkina Fasossa voimakkaasti vuodesta 2016 lähtien. Maahan on tullut vuotavan valtakunnanrajan yli naapurivaltioita Malia ja Nigeriä otteessaan pitäneitä sotaisia joukkoja, joilla on yhteyksiä Isisiin ja al-Qaidaan. Niiden pyrkimyksenä on laajentaa vaikutustaan Sahelin puoliaavikkoalueella, jonka pohjoispuolella on Saharan autiomaa ja eteläpuolelta alkavat trooppiset savannit.

Näiden islamistien pääkohteena ovat olleet huhtikuusta 2016 lähtien kristityt. Silloin arviolta 70 kristinuskoista sai surmansa ja viiteen kirkkoon hyökättiin. Yli 200 kirkkoa on suljettu Burkina Fason pohjois- ja itäosissa turvallisuussyistä ja hyökkäysten pelossa. Lähes 1.5 miljoonaa ihmistä on joutunut siirtymään pois konfliktin alta. Se on vauhdittanut entisestään taloudellista kuormittumista poliittisen epävarmuuden keskellä.

Yleiset uskonnot

Burkinalaisista 63 % on muslimeja, 24,6 % roomalaiskatolisia, 6,9 % protestantteja ja noin 4 prosenttia harjoittaa luonnonuskontoja.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Burkina Fasossa kristittyjä vainoavat ääri-islamilaiset ryhmät, joilla on yhteyksiä al-Qaidan ja Isisin terroristiryhmiin. Kristittyjä on tapettu ja lukuisat ovat joutuneet pakenemaan kotiseuduiltaan.

Suuret seurakunnat toimivat avoimesti pääkaupungissa. Kristityt ovat voineet elää ja harjoittaa uskoaan samoissa kylissä muslimien kanssa viime aikoihin asti. Heihin kohdistuneet hyökkäykset kasvoivat kuitenkin dramaattisesti vuoden 2019 aikana, ja vain harva kristitty on jäänyt maan pohjois- ja itäosiin asumaan.

Raamatut

Ranskan- ja moorenkielisiä Raamattuja saa helposti pääkaupungista, mutta muunkielisiä käännöksiä on vain vähän saatavilla. Raamattujen toimittaminen maaseudulle on vaikeaa erityisesti turvallisuussyistä. Maan lukutaitotaso on alhainen, vain 39 % väestöstä osaa lukea. Suurin osa burkinalaisista pitäisi fulaniksi tai muulle paikalliselle kielelle käännettyä Raamattua parhaana vaihtoehtona.

Marttyyrien Ääni Burkina Fasossa

Marttyyrien Ääni on lähettänyt hätäapua kristittyihin kyliin, joihin on hyökätty. Hätäapuun voi lahjoittaa viitenumerolla 871 446.

Tutustu tämän maan artikkeleihin!

Burkina Faso