Your Cart

Azerbaidžan

Millainen maa?

Kaspianmeren rannalla sijaitseva Azerbaidžan oli yksi neuvostotasavalloista ja maassa nyt toimivat seurakunnat perustettiin Neuvostoliiton hajottua.

Azerbaidžanilla on rikkaat öljy- ja kaasuvarannot, mutta korruptio ja autoritaarinen hallinto ovat hidastaneet talouskasvua. Köyhyys on silti vähentynyt ja infrastruktuuri kehittyy asteittain.

Yleiset uskonnot

Azerbaidžanilaisista 85 prosenttia on shiia-muslimeja, noin 2 prosenttia on kristittyjä.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Kristittyjen vainon takana ovat pääasiassa perheet. Azerbaidžanissa on vallalla kunniakulttuuri, jonka johdosta islamista luopuneiden katsotaan aiheuttaneen perheelle häpeää. Viranomaiset voivat myös painostaa uskovia määräämällä heille suuria sakkoja.

Useiden vuosien ajan seurakunnilta on evätty mahdollisuus rekisteröityä. Salainen poliisi osallistuu seurakuntien kokoontumisiin ja suorittaa laittomiksi katsottuihin seurakuntiin toisinaan ratsioita.
Vuonna 2015 viranomaiset julkaisivat luettelon kielletyistä uskonnollisista kirjoista, joista yksi oli Vanha testamentti. Laittoman kirjallisuuden hallussapidosta sakotetaan.
Viranomaiset ovat kiristäneet rajoituksia ja vaativat usein seurakuntien johtajia luovuttamaan nimiluettelon seurakuntalaisista. Joidenkin pastoreiden ja seurakuntien johtajien mielestä näin yritetään koota tietoa, jota voidaan myöhemmin käyttää seurakuntalaisia tai pastoreita vastaan.
Monet uskovat kertovat silti uskostaan naapureilleen ja perheenjäsenilleen.

Raamatut

Raamattuja on vaikea saada. Seurakunnat voivat ostaa niitä, mutta niitä ei voida laillisesti painattaa.

Tutustu tämän maan artikkeleihin!

Azerbaidžan