Your Cart

Algeria

Millainen maa?

Ennen islamin perustamista 600-luvulla ja sitä seurannutta arabimuslimien maahan tunkeutumista Algeriaa asutti berberikansa. Tämän päivän berberit ovat asettuneet Algerian pohjoisosien vuoristoiselle Kabylian alueelle arabien asuttaessa muuta maata.

Kristillisellä uskolla on pitkä historia Pohjois-Afrikassa varsinkin berberien joukossa. Kirkkoisä Augustinusta pidetään Algerian berberinä. Julkinen kristillinen elämä ja Jeesuksesta todistaminen hävisivät lähes kokonaan vuosisatoja kestäneen muslimivallan alla, mutta moni berberi on viime aikoina saanut löytää kristillisen perintönsä. Seurakunnat ovat kasvaneet nopeasti. Paikalliset kristityt lähestyvät rohkeasti islamilaisia maanmiehiään, mistä on seurannut yhä kasvavaa vainoa Algerian epävarmassa poliittisessa tilanteessa.

Yleiset uskonnot

97 % algerialaisista on sunnimuslimeja.

Mitä tarkoittaa olla kristitty tässä maassa?

Islamista kristinuskoon kääntyneitä vainoavat sekä valtiovalta että heidän oman perheensä jäsenet. Heillä on myös monenlaisia vaikeuksia lähiyhteisöissään.

Algeria on loistava esimerkki kasvavasta kirkosta Pohjois-Afrikassa, ja siellä on myös alueen kehittynein teologinen koulutus ja seurakuntaelämä. Lähes kaikki kasvu tapahtuu berberiyhteisössä. Vaikka kristityillä on lupa kokoontua julkisesti, viranomaiset ovat alkaneet sulkea seurakuntia.

Kristityt ovat jatkuvan tarkkailun alla, ja heillä on siksi yhteinen protestanttisten kirkkojen järjestö (EPA), joka puhuu heidän puolestaan. Arabien parissa evankelioiminen voi johtaa vakaviin ongelmiin, mutta berberikristityt kertovat rohkeasti ilosanomaa. Arabikristittyjen salaisia yhteisöjä on joka puolella maata. Uskovia on pidätetty ja syytetty evankelioinnista tai islamin hylkäämisestä.

Raamatut

Algeriassa on Raamattuseura, mutta valtio tarkkailee ja rajoittaa Raamattujen painamista ja maahantuontia. Raamattujen jakaminen on vaarallista sekä niille, jotka sitä tekevät, että seurakunnille, jotka ovat siinä mukana. Raamattuja myös takavarikoidaan usein.

Tutustu tämän maan artikkeleihin!

Algeria