Libyan viranomaiset ovat viime aikoina pidättäneet useita nuoria miehiä, jotka ovat ilmaisseet mielipiteitään. Heidän rikoksensa? Heidän kerrotaan uhmanneen islamilaisia arvoja. Viranomaiset julkaisivat videoita, joilla nuorukaiset pakotetaan tunnustamaan vehkeily mm. ”feministien” ja ”ateistien” kanssa sekä yhteydet ulkomaisiin tahoihin. Toiset videoilla mainitut henkilöt tai pidätettyjä puolustaneet ovat joutuneet piiloutumaan, sillä heidän henkeään on uhattu.
Aiemmin kristinuskon ydinalueisiin kuulunut Libya tunnetaan nykyisin myös kristittyjen vainosta.
Sammy, libyalainen kristitty, kertoo: “Libya oli alkuseurakunnan aikaan tärkeää seutua. Mutta Libyan seurakunta hävitettiin, kun islam valloitti Pohjois-Afrikan. Siitä on nyt 1200 vuotta.”
”Koko tämän ajan Libya on ollut lähes täysin ilman kristittyjä. Vain hyvin harvojen uskovien on tiedetty elävän Libyassa”, Sammy jatkaa.
Sammy palvelee Gospel Work Libya -lähetysjärjestössä. Järjestöä pyöritetään Euroopasta, mutta siinä on mukana libyalaisia, jotka evankelioivat toisia libyalaisia. Hän sanoo näiden uskovien tarvitsevan tukea, sillä vaino on ankaraa. ”Vainoajiin kuuluvat niin valtionhallinnon ylimmät portaat, turvallisuusjoukot, kuin Libyassa toimivat äärimuslimitkin: al-Qaida sekä salafistit.”
Näiden lisäksi vainoajiin kuuluvat myös omat perheenjäsenet, jotka haluavat säilyttää perheen kunnian. ”Äskettäin kuulimme nuoresta, jota hänen oma setänsä puukotti. Hän jäi henkiin ystävän tultua apuun. Sen jälkeen hänet pakotettiin jälleen harjoittamaan islamilaisia rituaaleja.”
Uusi alku
Nyt kristinusko on kuitenkin alkanut jälleen kasvaa Libyassa. ”Tunnemme joitakin kristittyjä, jotka jopa kokoontuvat yhteen. Mutta kaikki on vielä hyvin lapsenkengissä Libyan seurakunnan uuden nousun suhteen”, Sammy sanoo.
Entisistä muslimeista koostuva Jeesuksen seuraajien joukko kasvaa jatkuvasti Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Joihinkin maihin on perustettu avoimesti toimivia seurakuntia, mutta Libyassa uskovat ovat toistaiseksi melko eristyksissä toisistaan.
Rukoile Jumalan varjelusta Libyan kristityille, ja seurakunnan kasvua siellä.
Lähteet: MNN, Amnesty International