Your Cart

Koptipappi surmattu kadulle Egyptissä

Samaan Shehata

Koptipapit Samaan Shehata ja Beyman Moftan ajoivat autolla El-Salamissa, satelliittikaupungissa Kairon pohjoispuolella torstaina 12. lokakuuta, kun mies tukki kulkuväylän ja pyysi heitä astumaan ulos autosta. Papit noudattivat pyyntöä, jolloin hyökkääjä iski Shehataa lihakirveellä päähän, surmaten hänet. Myös Moftan loukkaantui hyökkäyksessä.

Surmaaja pakeni paikalta, mutta poliisit saivat hänet myöhemmin kiinni ja hänet on pidätetty.

”Sen uskotaan olleen viharikos, jonka takana oli Isis tai salafistit”, kertoi paikallinen, nimettömänä pysyttelevä journalisti.

Piispa Astafanouksen mukaan hyökkääjä oli Ahmed El-Sonbaty, äärimuslimi, jolla oli jo ennestään rikosrekisteri.

Muista lähteistä poiketen, piispa Angaelosin mukaan Shehata oli kävellen liikkeellä. Antamassaan lausunnossa hän ihmettelee, miten on mahdollista, että ambulanssilla kesti yli tunti saapua paikalle. Hän sanoo myös, että hyökkääjä julistettiin nopeasti mielenterveysongelmaiseksi. Aiemmissa koptien vastaisissa hyökkäyksissä on käytetty samaa keinoa, jolloin hyökkääjä joko välttää tuomion kokonaan tai saa huomattavasti lievemmän tuomion.

Piispa Angaelos päättää lausuntonsa näin: ”Tunnistan, että suuttumus voi usein avata polun vihalle ja katkeruudelle, mutta on aikoja, jolloin se on luonnollinen inhimillinen tunne ja reaktio syvän epäoikeudenmukaisuuden tunteelle. Olen varma, että en ole yksin suuttumukseni kanssa, vaan sen jakaa jokainen lainkuuliainen ihminen, minkä tahansa uskonnon edustaja, tai uskontoa vailla oleva, joka on todistanut raa’an ja epäinhimillisen hyökkäyksen. Suuttumuksen ja surun keskellä jatkan kuitenkin rukoilemista. Rukoilen, että Isä Samaan lepää rauhassa, rukoilen hänen perheensä puolesta, hänen yhteisönsä puolesta. Rukoilen Egyptin kristittyjen puolesta, jotka tuntevat olonsa päivä päivältä uhatummiksi ja haavoittuvammiksi välinpitämättömyyden ja epäoikeudenmukaisuuden edessä. Rukoilen Egyptin yhteiskunnan puolesta, jonka nämä tapahtumat asettavat huonoon valoon. Tämä suuttumus ei ole vailla anteeksiantoa, mutta vaatii vastuuvelvollisuutta ja oikeutta.”

Lähteet: Egypt Independent, Ahram, Independent Catholic News

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print