Your Cart

Kongo: 17 kuollut pommi-iskussa seurakuntaan

Kristittyjä ehtoollisella eräässä kongolaisessa seurakunnassa. Kuva: Julien Harneis/Visualhunt

Liittoutuneiden kansanvaltaisten voimien (ADF) tekemäksi epäillyssä pommi-iskussa kuoli ainakin 17 kristittyä ja kymmeniä loukkaantui. Isku tehtiin rukoushuoneeseen Kasindissa, Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa sunnuntaiaamuna 15. tammikuuta. Rukoushuoneeseen oli aamupäivällä yhdeltätoista kokoontunut satoja kristittyjä, kun pommi räjähti.

Yksi ensimmäisistä apuun rientäneistä oli läheisen seurakunnan pastori.

”Naapurissa sijaitsevaan seurakuntaan on hyökätty”, hän kertoi. ”Kuulimme kovan pamauksen kesken jumalanpalveluksemme ja syöksyimme katsomaan mitä on tapahtunut. Paikalla vallitsi kaaos – uskovat kirkuivat ja koko paikka oli savun peitossa. Tiesimme heti, että kyseessä oli pommi, joten lähestyimme paikkaa varoen.”

”Ruumiita oli kaikkialla ja niitä kaivettiin esiin raunioista. Monet ovat loukkaantuneet. Emme vielä tarkalleen tiedä mitä tapahtui tai kuinka monet kristityt kuolivat, mutta voin vahvistaa, että tämä oli raaka terrori-isku.”

Iskusta selvinnyt kertoo: ”Emme osanneet kuvitellakaan, että tällainen isku tapahtuisi seurakunnassamme tänään.”

Aikaisemmin lähellä Ugandan rajaa sijaitsevaan Kasindiin ei ole kohdistunut kongolaisten islamistikapinallisten, ADF:n aiheuttamaa uhkaa, sillä alueella on runsaasti turvallisuusjoukkoja.

ADF on Ugandassa perustettu kapinallisryhmä, joka toimi aluksi läntisessä Ugandassa, mutta laajensi toimintaansa Kongon puolelle, missä se on toiminut 1990-luvun lopulta lähtien. ADF:n ideologia on epämääräinen ja heitä on kuvattu ”kapinallisiksi ilman aatetta”. Ryhmän toiminta on kuitenkin islamistista jihadia ja sen tavoitteena on eliminoida ei-muslimit. ADF on myös osa Keski-Afrikan Isisiä ja Isisin nousu Irakissa radikalisoi ja raaisti ADF:n toimintaa.

Pommi-iskun kohteeksi joutuneessa helluntaiseurakunnassa oltiin viettämässä uuden vuoden rukoustapaamista ja kastetilaisuutta, jossa oli tarkoitus kastaa 60 uutta uskoon tullutta.

”Olemme syvästi järkyttyneitä ja hämmentyneitä”, yksi eloonjääneistä kertoi. ”Se oli kolmas ja viimeinen uuden vuoden rukoustapaamisista ja tarkoitus oli kastaa 60 uutta uskovaa, jotka olivat liittymässä seurakuntamme eri paikallisseurakuntiin. Rukoushuone oli ääriään myöten täynnä ja ihmisiä istui ulkonakin. Minä jäin henkiin, sillä istuin pommiin nähden vastapäisellä puolella rukoushuonetta. Pommi heitti ihmisiä ilmaan ja sivuille, ja noin kymmenen kuoli heti.”

Kasindin pastorien yhdistyksen johtaja, anglikaaninen arkkidiakoni, pastori Kasereka lohdutti uhreja ja rakkaitaan menettäneitä perheitä. Hän kehotti kristittyjä pysymään rauhallisina mutta valppaina viranomaisten taistellessa ADF:n kapinallisia vastaan, jotka vihaavat Jumalaa ja kristinuskoa.

”Tämä tapahtui, kun sitä vähiten odotimme, mutta se muistuttaa meitä siitä, että vihollinen on keskuudessamme. Meidän on oltava kestäviä rukouksissamme ja horjumattomia toivossamme, joka meillä on Kristuksessa”, pastori sanoi.

Lähteet: ICC, CSIS

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print