Your Cart

Kolme päivää väkivaltaa – ainakin 22 kristittyä murhattu Nigeriassa

Tämäkin lapsi on yksi tuhansista nigerialaisista kristityistä, jotka ovat joutuneet hakemaan turvaa pakolaisleriltä.

Ainakin 22 kristittyä on tapettu ja yli 2000 joutunut pakenemaan, kun fulanit suorittivat kolme päivää kestäneen hyökkäyksen pääasiassa kristittyjen asuttamalla Goran seudulla Kadunan osavaltiossa 10.-12. heinäkuuta.

Hyökkäykset onnistuivat siitä huolimatta, että turvallisuusjoukkojen määrää alueella oli lisätty valvomaan 24 tunniksi määrättyä ulkonaliikkumiskieltoa. Kielto oli asetettu samalla seudulla aiemmin tapahtuneiden hyökkäysten vuoksi.

Ensimmäinen hyökkäys tapahtui aikaisin aamulla perjantaina 10. heinäkuuta. Fulanit tunkeutuivat Chibobin kylään ja surmasivat yhdeksän kyläläistä, suurin osa heistä naisia ja lapsia. Lisäksi seitsemän ihmistä loukkaantui ja 20 taloa poltettiin ennen kuin fulanit poistuivat mukanaan kyläläisiltä varastettuja eläimiä ja ruokaa.

Seuraavana päivänä hyökättiin naapurikylään Kiduguun, jossa kymmenen naista, vauva ja iäkkäämpi mies paloivat kuoliaiksi, kun fulanit sytyttivät palamaan talon, jossa he olivat piilossa. Seitsemän kyläläistä myös loukkaantui ja kaikkiaan neljä taloa poltettiin.

Sunnuntaina 12. heinäkuuta koko Anguwan Audun kylä tuhottiin fulanien hyökkäyksessä. Yksi henkilö menetti henkensä ja kolme loukkaantui.

Etelä-Kadunan kansanunioni kuvaili kannanotossaan hyökkäyksiä raakalaismaisiksi. Heidän arvionsa mukaan noin 2000 henkilöä pakeni hyökkäysten vuoksi pakolaisleireille.

Leskeksi jäänyt kristitty nainen Bilkisu James on hoidettavana sairaalassa. Häntä ammuttiin Chibobin kylään tehdyssä hyökkäyksessä, jossa seitsemän hänen perheensä jäsentä, mukaan lukien kaksi hänen lastaan, tapettiin.

”Fulanit tulivat ja ampuivat ympäriinsä. He tappoivat kaksi lastani”, Bilkisu kertoo. Fulanit hakkasivat viisi muuta hänen sukulaistaan kuoliaiksi viidakkoveitsillä, heidän joukossaan tuore äiti ja hänen tyttövauvansa, sekä toisen äidin ja hänen kaksi poikaansa.

”Kuulin heidän sytyttävän talon tuleen. Me olimme onnekkaita, sillä talomme lähinnä vain savusi, ja selvisin siitä”, hän jatkaa.

”Näin ampujani ennen kuin minua ammuttiin. Hän oli naapurissani asuva fulanimies, hänkin tunnisti minut. Lankesin polvilleni hänen eteensä”, Bilkisu selitti. Sen jälkeen hyökkääjät ampuivat häntä samanaikaisesti sekä selkään että rintaan, ja hän tuupertui maahan. ”Siinä maatessani kuulin tyttäreni sanovan, että hän kuolee.”

Fulanien hyökkäykset kristittyihin kyliin Keski-Nigeriassa ovat kiihtyneet koronakaranteenin aikana. Hyökkääjät käyttävät tilannetta hyväkseen tietäen, että viranomaiset ovat siirtäneet turvallisuusjoukkoja valvomaan koronatoimenpiteitä. Kodeissaan pysyttelevät kyläläiset ovat siten helppoja uhreja.

Lähde: Barnabas Fund

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print