Your Cart

Kirkkojen tuhopolttoja Chilessä

chile-flagTänä vuonna Chilessä on poltettu 16 kirkkoa. Viimeisin tuhopoltto tapahtui 9. elokuuta, kun katolinen kirkko poltettiin aikaisin aamulla Collipullissa, Araucanian alueella.

Tuhopoltot ovat kohdistuneet sekä katolisiin että protestanttisiin kirkkoihin Araucanian ja Bio-Bion alueilla. Tutkinnasta huolimatta viranomaiset eivät ole saaneet selville, kuka tarkalleen ottaen on tuhopolttojen takana.

Kyseiset alueet ovat jo pitkään olleet rauhattomia, sillä niillä toimii mapuche-alkuperäisväestön separatistisia ja autonomiaa tavoittelevia ryhmiä. Ne eivät kuitenkaan aiemmin ole kohdistaneet hyökkäyksiä kirkkoja vastaan. Poltettujen kirkkojen raunioille on jätetty lehtisiä, joissa vaaditaan mapuche ”poliittisten vankien” vapauttamista.

Paikalliset ovat hämmentyneitä, sillä noin 90 % mapucheista on kristittyjä, joko katolisia tai protestantteja.

Kahden 31.3. tuhopoltetun kirkon raunioille jätetyissä viesteissä luki, että ”me poltamme kaikki kirkot”. Poltetuista kirkoista seitsemän on ollut protestanttisia, yhdeksän katolisia.

Suurin osa hyökkäyksistä on tapahtunut aikaisin aamulla, mutta Iglesia del Señor -kirkkoon hyökättiin 9. kesäkuuta, kun iltajumalanpalvelus oli käynnissä. Aseistautuneet ja naamioituneet hyökkääjät määräsivät seurakuntalaiset ulos kirkosta ennen kuin sytyttivät sen palamaan. Viikkoa myöhemmin Collipullissa poltettiin katolinen kirkko. Kun palokunta ja poliisit saapuivat paikalle, heitä kohti ammuttiin ja yksi poliisi loukkaantui.

Paikalliset kertovat, että hyökkäykset ovat luoneet pelon ilmapiirin. Seurakuntiin niillä on ollut tuhoisa vaikutus, sillä suurimmassa osassa uskovat ovat köyhiä, eikä heillä ole varaa kunnostaa tai rakentaa uudelleen tuhottuja kirkkoja.

Lähde: Christian Solidarity Worldwide

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print