Your Cart

Kirgisia: Vaino jatkuu ihmisoikeuksiin sitoutumisesta huolimatta

Kirgisian uusi perustuslaki hyväksyttiin 11.4.2021 kristittyjen henkilökohtaisen vapauden kustannuksella. Useat tämän uuden perustuslain säädöksistä loukkaavat suoraan ihmisoikeusnormeja. Human Rights Watch -järjestö julkaisi tuolloin raporttinsa maan tilanteesta ja havaitsi Kirgisian ihmisoikeustilanteen yleisesti heikentyneen perustuslain hyväksymisestä alkaen.

Kokoontumiset ovat laittomia, mikäli niiden sanoma ei ole yhdenmukainen ”Kirgisian kansan” arvojen kanssa.

Hallitus on myös nopeassa tahdissa muuttanut 356:tta lakia, jotka rajoittavat ihmisten vapautta entistä enemmän. Vielä ei ole kulunut tarpeeksi aikaa, jotta voitaisiin kunnolla analysoida, millainen vaikutus lakimuutoksilla on kristittyyn väestönosaan.

Kristittyjen kannalta huolestuttavin on kenties Kirgisian uusi uskontolaki, joka ajettiin läpi vuoden 2021 lopulla. Tämä laki tulee huomattavasti rajoittamaan uskonnonvapautta, jos sitä sovelletaan nykyisessä muodossaan.

Sen mukaan seurakuntien olemassaoloon ja kokoontumiseen vaaditaan valtion lupa. Lisäksi vaaditaan, että virallisen statuksen saamiseksi seurakunnassa on oltava vähintään 200 aikuista jäsentä. Sitä pienempiä seurakuntia ei oteta huomioon eivätkä ne saa valtion hyväksyntää.

Tämä ei aikaisemmin ollut ongelma, sillä ahdingossa olevalle seurakunnalle myötämieliset henkilöt voitiin laskea noiden kahdensadan joukkoon, vaikka he eivät olisi olleet varsinaisia jäseniä. Uusien säädösten mukaan jokaisen jäsenen on kuitenkin oltava perustajajäsen ja ilmoitettava viranomaisille koko nimensä, syntymäaikansa, kansalaisuutensa, asuinpaikkansa ja passinsa.

Seurakunnat eivät myöskään voi rekisteröityä, elleivät ne omista rakennusta, jossa ne voivat kokoontua.

Nämä ovat vain muutamia toimenpiteitä, jotka tekevät Kirgisian kristittyjen elämästä vaikeampaa ja vaarallisempaa. Valtio viittaa kintaalla ihmisoikeuksille ja iskee siihen, mitä se pitää ”uhkana sosiaaliselle vakaudelle, uskontojenväliselle sopusoinnulle ja yleiselle järjestykselle”.

Rukousaiheita:

  • Rukoilkaa, että Herra käyttäisi näitä uusia toimenpiteitä saadakseen lapsensa palvelemaan Häntä ja toisiaan entistä päättäväisemmin ja yhdistääkseen Kristuksen ruumiin tämän kansan keskuudessa.
  • Rukoilkaa pastoreiden ja seurakuntien johtajien puolesta, kun he johtavat seurakuntiaan ja vaarantavat turvallisuutensa ollessaan tekemisissä viranomaisten kanssa. Rukoilkaa viisautta ja johdatusta.
  • Anokaa Herralta seurakunnan kasvamista ja rukoilkaa, että Hän herättäisi urhoollisia työntekijöitä elopellolleen.

Lähteet: International Christian Concern, Forum18

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print